|

İdari yargı rahatlayacak

Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı kuruluşlarında görevden alınan bürokratların göreve iade davası açmasına gerek kalmayacak. Yeni düzenleme ile görevden alınan bürokrat, müşaviri kadrosuna atanacak

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:19 - 25/01/2015 Pazar
Yeni Şafak
Hükümet, kamuda daire başkanı ve üzerindeki bürokratların görev sürelerinin sona ermesi ya da görevden alınmaları halinde, idare mahkemelerinden geri dönüş davası açarak zaman kaybını önleyecek bir adım atıyor. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda 1/1006 Esas Numaralı Kanun Tasarısına eklenen önerge ile başbakanlık ve bakanlıkların ilgili ve bağlı kuruluşlarındaki üst yöneticilerin görevden alınmaları düzenleniyor.

DAVA YIĞILMASI OLMAYACAK

Bu kapsamda 7000 üzerindeki ek göstergeye sahip müsteşarların görevden alınması halinde Başbakanlık müşavirliğine, 6400 ek göstergeye sahip genel müdür ve yardımcılarının görevden alınmaları halinde bakanlık müşavirliğine geçişleri sağlanıyor. Böylece bürokratlar görevden alındığı için, idare mahkemelerine dava açmalarına gerek kalmayacak, mahkemelerdeki yoğunluk giderilmiş olacak. 

Kamudaki üst yöneticilerin siyasi iktidarla gelip, onunla ayrılması kapsamındaki tartışmaları sona erdirecek bir adım atılıyor. Ak Parti Manisa milletvekili Muzaffer Yurttaş ile Kilis milletvekili Fuat Karakuş tarafından verilen önergede 657 sayılı devlet memurları kanunu kapsamındaki kamu görevlilerinin memuriyet taban aylığı ve kıdem aylığı ile ek tazminat ödenmesi hakkındaki 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) değişiklik getiriliyor. 

GÖREVDAN ALINMA YOK

Düzenlemede bürokratların görev yapacakları zaman dilimi ile ilgili süre uygulaması yer almıyor. Bu kapsamda siyasi iktidarın 4-5 yılı sonunda otomatikman bu kadrolardakilerin görevinin sona ermesi yer almıyor. Bu nedenle de bu kadroların görevden alınması söz konusu olmayacak, görevden alınırsa, süresi sona ererse belirtilen görevlere atanmış sayılacaklar.

 
#TBMM
#Ak Parti
#Muzaffer Yurttaş
9 yıl önce