|

İki yaka birleşti

İstanbul Boğazı’nda yapımı hızla süren 3’üncü köprüde iki yaka ilk kez birleşti. Tamamlandığında üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun ve en geniş asma köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde kedi yolu ve kılavuz halatı çekildi.

Yeni Şafak
04:00 - 3/05/2015 Pazar
Güncelleme: 23:35 - 2/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Yapımına 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3'üncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde köprü kuleleri arasında kedi yolu ve ana kablonun yapımında kullanılacak kılavuz halatı çekilmesi işlemi tamamlandı. Böylece projede iki yaka ilk defa birbirine bağlanmış oldu. Anadolu yakasında temelden 318 metre, Avrupa yakasında ise 322 metreye ulaşan kulelerde araçların geçeceği çelik tabliyeleri taşıyacak eğik askı kablolarının da montajına başlandı. Yurtdışında imal edilen ana kablonun ise Türkiye'ye getirilerek geçici depolama alanına yerleştirildiği belirtildi. Ayrıca proje kapsamında bugüne kadar 102 adet menfez, 6 adet altgeçit ve 1 adet üstgeçit inşaatının da tamamlandığı, 31 viyadük, 20 altgeçit, 29 üstgeçit ve 35 menfezde betonarme inşaatların sürdüğü öğrenildi.



BİR EŞİK DAHA AŞILDI


Köprü için çelik tabliyelerin dördü deniz yoluyla getirilerek yerlerine yerleştirildi. Bu tabliyeleri taşıyacak eğik askı kablolarının takılması işlemine ise başlandı. Araçları taşıyacak çelik tabliyeler Tuzla ve Altınova'daki tesislerde üretilerek gemilerle getiriliyor. Asma köprüyü taşıyacak ana kablo imalatı ise yurtdışında tamamandı. Türkiye'ye getirilerek depoya götürülen kablolar yakında monte edilecek.



Rekor rekor üstüne


6 bin 500 işçi ile 600 mühendisin görev yaptığı dev proje, 7 gün 24 saat kesintisiz sürüyor. İstanbul'un 3'üncü köprüsü, 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit de demiryolu, toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.


#Yavuz Sultan Selim Köprüsü
#3. köprü
#asya yakası
#yeni köprü
9 yıl önce