|

İki yerde iki aynı yargılama olmaz

Deniz Feneri e.V soruşturması kapsamında Kanal 7 yöneticilerinin tutuklanması tartışmaları beraberinde getirdi. Zekeriya Karaman'ın avukatı Ersan Şen, Almanya'da dolandırıcılık davası olduğunu hatırlatarak, “Aynı konuda iki yerde, iki aynı yargılama olmaz” dedi.

İstihbarat Servisi
00:00 - 13/07/2011 Çarşamba
Güncelleme: 01:49 - 13/07/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
İki yerde iki aynı  yargılama olmaz
İki yerde iki aynı yargılama olmaz

Almanya'daki “Deniz Feneri e.V.” bağlantılı soruşturma kapsamında RTÜK Üyesi Zahid Akman, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Genel Müdür Yardımcısı İsmail Karahan ile Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik'in tutuklanması tartışmaları da beraberinde getirdi. Zekeriya Karaman'ın avukatı Prof. Dr. Ersan Şen, tutuklama kararlarına tepki gösterirken şunları söyledi:

DAVA ALMANYA'DA

“Almanya'da bir Deniz Feneri e.V derneği var. Bu dernek üzerinden dolandırıcılık yapıldığı' iddiası var. Bu Türkiye'den kaynaklanmıyor. Almanya'daki da bu yargılamanın safahatını aşağı yukarı biz biliyoruz. Biz dedik ki : 'Aynı konuda iki yerde, iki aynı yargılama olmaz. Bu bir suçtan iki defa yargılama, cezalandırma olmaz' dedik.”

TUTUKSUZ OLABİLİR

“Yargılamanın pekala tutuksuz yapılabileceğini 3 yıldır devam ettiğini, bu hadisenin Almanya'daki meseleye dayandığını, söylemek suretiyle tutuklama şartlarının oluşmadığını defalarca bütün avukatlarla birlikte dile getirmek suretiyle ortaya koymaya gayret ettik ve ortaya koyduğumuza inanıyoruz. İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararlarından söz ettik.”

AİHM MAHKUM EDECEK

“Tutuksuz yargılanmak demek beraat etmek demek değil dedik. Ancak toplumda yanlış bir algı var. Türkiye'nin bu konudaki karnesi belli AİHM nezdinde. Bir çok mahkumiyetle karşı karşıyayız. Para cezasıyla cezalandırılıyoruz. Hukuki ve fiili sebepler gösterilmedikçe tutuklamaya başvurulamaz. Bu bir tedbir, ceza değil anlattık. AİHM'den sürekli bu sebeple mahkum oluyoruz biz. Fakat buna rağmen Türkiye'de bir teamül var. Biz bunu hep söylüyoruz. Yani sadece bu olay için değil. Maalesef çok kolay uygulanabiliyor, gerekçelerini net olarak somut olarak ortaya konulmadığını görüyoruz. İtiraz hakkımızı kullanacağız. Hukuk devletine ve Türk adaletine güveniyoruz. Çünkü başka güvenecek yerimiz yok. Adaletin bir an önce yerini bulacağına inanıyoruz.”

Bu arada soruşturma kapsamında İstanbulda 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanan Hacı Nayır, Ali Solak, Cüneyt Kavas ve Zeynep Kuzucu sorgulanmaları için Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildi.


13 yıl önce