|

İKÖ nihayet Suriye'yi hatırladı

Müslümanları yakından ilgilendiren hiçbir konuda aktif politika geliştiremeyen İslam Konferansı Örgütü, Suriye'deki iç savaşı nihayet gördü. Kral Abdullah'ın çağrısı üzerine Mekke'de olağanüstü toplanan zirvede Suriye'nin teşkilattan ihraç edilmesi oylanacak.

Mekke
00:00 - 15/08/2012 Çarşamba
Güncelleme: 00:30 - 15/08/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
İKÖ nihayet  Suriye'yi  hatırladı
İKÖ nihayet Suriye'yi hatırladı

Müslümanların sorunları konusunda pasif kalmakla suçlanan Suriye'deki iç savaşı sonunda gördü. Kral Abdullah'ın çağrısı üzerine Mekke'de olağanüstü toplanan zirvede Suriye'nin teşkilattan ihraç edilmesi oylanacak.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) eski adıyla İslam Konferansı Örgütü (İKÖ), Müslümanları ilgilendiren konularda politika geliştiremediği gerekçesiyle sık sık eleştiriliyor.

Irak ve Afganistan işgal edilirken, Libya'da iç savaş yaşanırken gelişmelere sessiz kalan İKÖ, son olarak Somali'deki büyük açlık felaketini ve Myanmar'daki (Burma) Müslüman katliamını da uzaktan seyretti.

Birleşmiş Milletler'den sonra en kapsamlı teşkilat olan ve 57 Müslüman ülkenin üyesi olduğu İKÖ'nün toplantıları bu nedenle 'turizm toplantıları' olarak nitelendiriliyor.

SURİYE ÇAĞRILMADI

Kral Abdullah, İİT'nin dünkü Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ni 'İslam Dayanışması' sloganıyla Kadir gecesine denk gelecek şekilde düzenledi. Kral Abdullah, 56 ülkenin temsilcilerine zirveye çağırırken, Suriye'den kimseye davetiye gitmedi. Zirveye Türkiye adına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

AYRICALIK ELDE ETTİ

Suriye, Myanmar ve Filistin eksenli toplantıda İİT'nin ev sahipliği yapan Suudi Arabistan hükümetinden yararlanacağı ayrıcalıklara ilişkin anlaşma da imzalandı.

Anlaşma İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Prens Abdülaziz bin Abdullah arasında imzalandı.

MYANMAR'A YARDIM OFİSİ

Zirvenin bakanlar düzeyindeki toplantısında konuşan İhsanoğlu, Suriye yönetimini 'yanık toprak politikası' gütmekle suçladı.

İhsanoğlu, Myanmar'da mağdurlara insani yardımların ulaşımını kolaylaştırmak için İİT'ye bağlı 'İnsani yardım ofisi' açacaklarını, Myanmar hükümeti ile anlaşma aşamasında olduklarını söyledi.


43 yıllık tarihte 4. olağanüstü zirve

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) kuruluşundan bu yana 13 olağan, 4 olağanüstü zirve toplantısı düzenledi. Mekke'de dün başlayan İİT'nın 4. olağanüstü zirve toplantısı, bugün de devam edecek. Kurulduğu 1969 yılından itibaren 13 olağan, 4 olağanüstü zirve toplantısı düzenleyen İİT, ilk zirvesini Dennis Micheal Rohan adında Avustralyalı bir Hristiyanın 21 Ağustos 1969 tarihinde Mescid-i Aksa'yı yakma girişiminin ardından düzenlemişti. Teşkilata üye ülke temsilcileri ilk defa 22-25 Eylül 1969 tarihlerinde Fas'ın başkenti Rabat'ta bir araya geldi.


Teşkilatın önceliği yeni bina

Kral Abdullah'ın geçen hafta İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu kabul ettiği öğrenildi.

Kral Abdullah, İhsanoğlu'nun öncelikleri arasında yer alan İİT'nin Cidde'de inşa edilecek yeni binasının ihalesinin biran önce yapılması talimatını verdi. Cidde'nin en önemli ve en yüksek binalarından biri olacak yeni İİT binasının projesi için İhsanoğlu, uluslararası bir yarışma düzenlemiş ve yarışmayı kazanan Avusturyalı mimarlık firması binanın ayrıntılı projesini, inşaata hazır hale getirecek şekilde tamamlamıştı.



12 yıl önce