|

İleri yaşlarda doğum arttı

Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle hazırlanan 2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye’de doğurganlığın yaş yapısı değişti ve daha önce görülmeyen ileri yaşlardaki doğumlar arttı.

Yeni Şafak
04:00 - 23/12/2014 Salı
Güncelleme: 23:02 - 22/12/2014 Pazartesi
Diğer
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alanur Çavlin, Türkiye’de doğurganlığın yaş yapısının değiştiğini, kadınların daha ileri yaşlarda doğum yapmaya başladığını söyledi. 

2 DOĞUMDAN 1'İ SEZERYAN

Çavlin, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı’nda düzenlenen basın toplantısında, enstitü öncülüğünde, Kalkınma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle hazırlanan 2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’nın (TNSA-2013) sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Araştırmanın çok önemli bulgular içerdiğini anlatan Çavlin, araştırmada yer alan “her iki doğumdan birinin sezaryenle gerçekleşmesi” bulgusunun sağlık sektöründeki özelleşmenin artmasıyla ilişkili olduğunu belirtti. 

YAŞ YAPISI DEĞİŞİYOR

Türkiye’de hep erken yaşta doğumların üzerine yoğunlaşılarak buna çözümler arandığını dile getiren Çavlin, şöyle devam etti: “Türkiye’de doğurganlığın yaş yapısı değişiyor. Daha ileri yaşlarda doğumlar görülüyor. Şu anda Türkiye’de daha önce görmediğimiz ileri yaşlardaki doğumları görüyoruz. Doğurganlığın ertelenmesi ve ötelenmesi, doğurganlık düzeyi ve sağlığında da etkili oluyor.”

NÜFUS YAŞLANIYOR

Çavlin, araştırmada görülen resme daha detaylı bakmak gerektiğini ifade ederek, “Ülkede yaşlı nüfusun payı, yüzde 8. Bu, sadece doğurganlıkla ilintili bir durum değil, aynı zamanda yaşam beklentisinin artmasıyla da ilişkili. Ortalama yaşam süresi, giderek uzuyor. Doğurganlık artsa da azalsa da değişmese de Türkiye’de yaşlı nüfus artacak. Bu durumu göz önünde bulundurarak planlama yapmalıyız. Doğurganlıktaki değişimden bağımsız, her geçen gün daha yaşlı bir nüfusumuz olacak”  diye konuştu.

Nüfus kayıt sistemi iyileşti

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Türkyılmaz da araştırmada ortaya çıkan bebek ölüm hızındaki düşüş bulgusunun sağlık hizmetlerinin yaygınlaştığını gösterdiğini anlattı. “Türkiye’de nüfus kayıt sistemi iyileşti” diyen Türkyılmaz, 5 yaş altı çocukların neredeyse sadece yüzde 1’inin nüfusa kaydolmadığını, bu oranın eskiden çok yüksek olduğunu dile getirdi. Türkyılmaz, araştırmadaki rakamların Sağlık Bakanlığı’nın politika yapma konusundaki en önemli malzemelerinin başında geldiğini, bu verilerin plan ve politikalarda verimli bir şekilde kullanılacağını söyledi.

#Alanur Çavlin
#Hacettepe Üniversitesi
#TÜBİTAK
9 yıl önce