|

'İnsanca ve savaşsız bir yaşam istiyoruz'

00:00 - 1/05/2012 Salı
Güncelleme: 15:11 - 1/05/2012 Salı
Yeni Şafak
'İnsanca ve savaşsız bir yaşam istiyoruz'
'İnsanca ve savaşsız bir yaşam istiyoruz'

DİSK Genel Sekreteri ve 1 Mayıs Komitesi Başkanı Adnan Serdaroğlu, insanca ve savaşsız bir yaşam istediklerini belirterek, 'Amacımız, eşitlikçi, paylaşımcı, katılımcı, adaletli bir düzen, ezen ve ezilenin olmadığı sorunsuz bir dünya yaratmaktır' dedi. 

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında, oyuncular Aslı Öngören ve Levent Üzümcü, ülkenin ekonomik, sosyal, sağlık ve kültürel verilerine ilişkin bilgiler verdi.

Kutlamalarda daha sonra 1 Mayıs Komitesi üyeleri sahneye davet edildi. 

Taksim Meydanı'ndaki kutlamada da Türkiye'nin 101 yerinde olduğu gibi saat 14.00'te 15 saniye sessizliğin ardından bir dakika 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganı atıldı. Bu sırada sahneden katılımcıların bulunduğu alana konfetiler fırlatıldı. 

Etkinlikte, sahnede bulunan ekrandan geçen ay vefat eden senarist Meral Okay'ın daha önce bir konuşmada 'Merhaba bu ülkenin vicdanlı, dürüst, namuslu iyi insanları... Sizleri burada görmekten, sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum' dediği videosu gösterildi. 

Sahneye çıkan bir grup tarafından 21 dilde 1 Mayıs ile ilgili selamlama yapıldı. Etkinlikler kapsamında daha sonra Ruhi Su Dostlar Korosu Sahne aldı. Koronun seslendirdiği 1 Mayıs şarkısına katılımcılar da eşlik etti. 

Etkinlikte daha sonra 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 1 Mayıs 1977'de ölenlerin isimlerinin tek tek okunmasının ardından katılımcılar da 'Burada' diye karşılık verdi.

 

'Sorunsuz bir dünya'

 

DİSK Genel Sekreteri ve 1 Mayıs Komitesi Başkanı Adnan Serdaroğlu, emeğin susturulmaya çalışıldığı bu dönemde haksızlığa boyun eğmeyenlere, insanların yaşamları ve gelecekleri üzerinde keyfi hüküm vermeye çalışanlara karşı burada toplandıklarını belirterek, bugün işçilerin ve tüm yoksul halkın sürüklendiği karanlık iklimin, yarın umudun renkleriyle boyanacağını söyledi. 

İzinsiz dönemlerde de 1977 yılında yaşanan katliamda kaybedilenleri anmak adına Taksim Meydanı'nda toplandıklarını hatırlatan Serdaroğlu, 'Biz hala varız ve yeteri kadar çoğuz, yeniden ve yeniden sesleniyoruz. Bu ses Türkiye'nin, aydınlık Türkiye'nin sesidir, eşitliğin, özgürlüğün ve barışın sesidir, baskıya direnen ve teslim olmayanların sesidir. İnsanca ve savaşsız bir yaşam istiyoruz. Tüm meydanlarda bu onurlu duruşu, emekçilerin birleşik gücünü ortaya koyanları kutluyorum. Amacımız, eşitlikçi, paylaşımcı, katılımcı, adaletli bir düzen, ezen ve ezilenin olmadığı sorunsuz bir dünya yaratmaktır' dedi. 

 

'Acı ve sevinçlerimiz ortak'

 

Tiyatro Oyuncuları Derneği (TODER) adına konuşan Altan Gördüm de sanatçıların sosyal güvenceden ve bir çok haktan yararlanamadığını belirterek, özgürlük mücadelesinin günden güne daha da kötüye gittiğini söyledi.

Sanatın doğasının çok seslilik olduğunu idrak edemeyen zihinlere kimin tekelci olduğunu anlatmanın zor olduğunu ifade eden Gördüm, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda yapılan değişiklikleri eleştirdi.

Hükümetlerin görevinin istediği oyuna sponsor olmak değil, oyuncuların sosyal güvenceleri için yasa yapmak olduğunu belirten Gördüm, 'Sponsorluk şirketlerin reklam amacıyla verdiği destektir. Sizler bir şirketi değil, ülkeyi yönetiyorsunuz, daha bunun farkında değilsiniz' dedi.

Sanat yapanların yasaları yapanlardan da daha güçlü olduğunu dile getiren Gördüm, 'Zaman dayanışma, birlik olma ve sorunları birlikte çözme zamanı. Hangi çatı altında olursak olalım acı ve sevinçlerimiz ortak' diye konuştu. 


Gezi Parkı'nda piknik

Bu arada, kutlamalara katılan bazı vatandaşlar, aileleriyle birlikte Taksim Gezi Parkı'nda piknik yaptı. Ayrıca sıcaktan bunalanların da parkta uzanarak dinlendikleri görüldü. 

Gazetecilerin rahat çalışabilmesi için Gezi Parkı'nda bir alan oluşturuldu. 

Seyyar satıcılar da su ve simit satışı yaptı.

Öte yandan, 'Antikapitalist Müslüman Gençlik' grubu tarafından 'Allah, Emek, Özğurlük', 'Abdestli kapitalizme hayır' ve 'Mazluma kimliği sorulmaz' yazılı pankartlar taşındı. 

12 yıl önce
default-profile-img