|

Askerlerimizi Türkiye eğitsin

Başbakan Davutoğlu’nun Bağdat ziyareti, Türkiye ile Irak arasında yeni bir sayfa açtı. Iraklı mevkidaşı İbadi ile ‘her alanda işbirliği’ mesajı veren Davutoğlu, ortak tehdit IŞİD’e karşı birlikte mücadele edileceğini söyledi. İbadi ise “Bütün konularda mutabıkız. Ordumuzu da Türkiye eğitecek” dedi

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 08:40 - 21/11/2014 Cuma
Yeni Şafak
ÇETİNER ÇETİN

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, bir süredir bozulan Irak-Türkiye ilişkilerine yeni bir yön vermek üzere gittiği Bağdat’taki temasları oldukça verimli geçti. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Başbakan Haydar El İbadi’nin yanısıra hem Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi hem de bölgedeki Türkmenlerin temsilcileriyle biraraya gelen Davutoğlu, eski Başbakan Nuri El Maliki’nin tavrı nedeniyle son yıllarda gerilimlere sahne olan iki ülke ilişkilerini onarma fırsatı buldu. Mevkidaşı İbadi ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, “Türkiye ile Irak omuz omuza verdiğinde dünyada örnek olarak gösterilecek ikili bir ekonomik havza oluştururlar, ulaştırmadan enerjiye tarımdan sanayiye kadar olağanüstü bir imkan var elimizde. Yeter ki ülkelerimizde ve bölgede barış olsun” dedi. 


BAĞDAT’I ÖZLEMİŞİZ

“Bağdat’ı özlemişiz, bizim ikinci evimiz gibi” diyen Davutoğlu, demokratik seçimler sonrası Irak’ta ‘kapsamlı ve kapsayıcı’ bir hükümetin kurulmuş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Davutoğlu, “Irak’ın istikrarı, barışı ve huzuru Türkiye’nin istikrarı, barışı ve huzurudur. Türkiye, her zaman Irak’ın huzurunu, toprak bütünlüğünü destekleyecektir. İki ülke arasında ortak kabine toplantıları yeniden başlayacak. 24-25-26 Aralık tarihlerinden birinde Sayın İbadi’yi ilgili bakanlarıyla birlikte Türkiye’ye davet ettim, kendisi de bunu kabul etti. İki ülke arasında yepyeni bir dönem başlıyor” açıklaması yaptı. Irak’ı tehdit eden IŞİD örgütünün Türkiye için de tehdit olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “İster IŞİD, ister PKK veya diğer formlarda olsun her türlü terör karşısında Türkiye’nin tutumu nettir” diyerek şunları söyledi: 


UYANIK OLUNMALI

“IŞİD’in liderlerinin tümü Irak’taki istikrarsızlıktan istifade ederek buradan Suriye’ye geçmiş kişiler; başta Bağdadi olmak üzere. Ayrıca IŞİD’in üst düzey kadrolarında hiçbir Türk'ün ülkemizden geçtiğini ispat edilen tek bir kişi yoktur. 2013 Mart’ında IŞİD ortaya çıkana kadar Suriye’de 200 bini aşan insan katledildi. 11 milyon Suriyeli mülteci var. Şimdi Suriye rejimini suçlamayıp, iki milyona yakın kardeşine bağrını açmış, ekmeğini paylaşmış Türkiye’yi suçlamak açık bir iftiradır. Bize ispat etsinler, ‘IŞİD’in şu liderleri Türkiye’den geçmiş’ desinler, böyle bir ispat yok, hiçbir isim veremiyorlar, sadece suçluyorlar. Burada hem Türkiye’nin uluslararası alanda itibarını sarsma hem de Türkiye’nin dostları ile arasını açma teşebbüsü var. Uluslararası medyadaki algı operasyonlarına karşı bütün kardeşlerimizi uyanık olmaya davet ediyorum. Bir gün IŞİD terör örgütü de bu topraklarda etkisini kaybeder ama bölgedeki halklar ebediyete kadar birarada yaşayacaklar.”


Yatırıma gelin

Irak Başbakanı Haydar El İbadi ise terör örgütü IŞİD’le mücadelede ve diğer bütün konularda Türkiye ile mutabakata vardıklarını bildirdi. Türkiye’den askeri eğitim desteği beklediklerini söyleyen İbadi, “Güvenlik ve askeri işbirliği alanında, iki ülkenin ortak yürüteceği çalışmalara ilişkin heyetler arası görüşmeler sürecek. Irak güvenlik güçlerinin eğitimi için Türkiye’nin desteğini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Teröre karşı ortak istihbarat ve bilgi paylaşımında da prensipte anlaştıklarını kaydeden İbadi, IŞİD’in sadece Irak için değil, bütün bölge için tehdit olduğunu vurguladı. IŞİD’le mücadelede başarı kaydettiklerini anlatan Başbakan İbadi, Beyci kentinde kontrolü tamamen sağladıklarını, Beyci Rafinerisi’ne giden yolun da tamamen temizlendiğini belirtti. İbadi, Enbar, Salahaddin, Diyala, Musul ve diğer bölgelerde de IŞİD’i püskürtmeye başladıklarını sözlerine ekledi. Türk şirketlerini, yatırım için tekrar Irak’a davet eden İbadi, “Biliyorum ki geçen dönemde bazı şirketler, Türkiye’ye döndü. Ancak tekrar gelmeleri için yeni bir sayfa açıyoruz” ifadesini kullandı. İbadi ayrıca, Başbakan Davutoğlu’nun daveti üzerine aralık ayında Türkiye’yi ziyaret edeceği bilgisini verdi. 



Başbakan Davutoğlu’nu, Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda Irak Dışışleri Bakanı İbrahim Caferi karşıladı. İkilinin birbirine sarıldığı sıcak karşılama, renkli anlara sahne oldu. 

#Ahmet Davutoğlu
#Irak-Türkiye
#Fuad Masum
9 yıl önce