|

Işın kılıcına ilk adım

Her ne kadar olmasını dilemesek de ışın savaşlarının yaşanacağı yeni bir çağ başlıyor. Kritik lazer silahları teknolojisine uzak kalmak istemeyen Türkiye, ilk etapta alçak irtifa tehditleri için kendi 'ışın kılıcı'nı üretti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 01:07 - 7/10/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

ASELSAN, TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi işbirliğinde geliştirilen ve bilim-kurgu filmlerini aratmayacak milli lazer silahı, havadan gelebilecek her türlü hedefe karşı -uçak, İHA, füze, roket- kullanılacak. ASELSAN'ın şimdilik 20 kW elektrik gücünü iletecek şekilde ürettiği 'yönlendirilmiş enerji silah sistemi', ilk etapta gemilere monte edilecek. Birkaç km uzaktaki herhangi bir füzeyi yok etmek, daha uzaktaki bir füzeyi ise görevini yapamaz hale getirmek için tasarlanan silah, dünyada çok az ülkede bulunuyor. 2013 yılında başlayan projenin ilk etabı tamamlandı. IDEF 2015'te resmen görücüye çıkan lazer platformu hibrit özellikli. Yani platform hem lazer hem de AKKOR benzeri yakın mesafe roket sistemine sahip. Projenin ikinci etabı kapsamında 2019'a kadar çok daha gelişmiş bir lazer silahının hayata geçirilmesi bekleniyor. Uzmanlar hazır bir lazer silahını kullanmanın ucuzluğuna dikkat çekiyor. En basiti bile 10 binlerce liraya mâlolan füzeler, lazer silahıyla yalnızca birkaç lira maliyetle etkisiz hale getirilecek.



Mehmetçik tüfeğine kavuştu






Askerlerine yüzlerce yıldır başka ülkelerin silahlarını kullandıran Türkiye, -geç de olsa- sonunda milli piyade tüfeğine kavuştu: MPT-76, diğer adıyla 'Mehmetçik'... 2009 yılında başlanan milli piyade tüfeği projesinde tasarım ve geliştirme süreçlerine 3,5 yıl harcandı. Daha sonra 2 yıl süren testlerin ardından Makine Kimya Endüstrisi Kurumu ile Kalekalıp ortaklığıyla 2015'te 35 bin adetlik ilk serinin üretildiği 7.62 mm çapındaki tüfek, onu kullanan Mehmetçik'ten tam not aldı.



42 TESTTEN GEÇTİ


Etkili menzili 600 metre olan 92 cm boyundaki milli tüfek, dondurucu soğukta, derin su içinde, çamur ve tozda sınandı. Tüfek, tam 42 testi üstün başarıyla tamamladı. MPT-76, dünyada bu testlerin hepsinden de geçebilen tek silah. Askerlerimizin yeni kader ortağı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki yaklaşık 500 bin G3 piyade tüfeğinin yerini alacak. MPT-76, birçok bakımdan selefi G3'lerden üstün özellikler taşıyor. Milli tüfek, bilhassa gece operasyonlarında 'sessiz kurma kolu' özelliği sayesinde rakiplerine önemli bir fark atıyor.



SIRAYA GİRDİLER


Bunun yanında şarjör mandalı, emniyet kolu ve birçok parçası tüfeğin hem sağında hem de solunda yeralıyor. Bu yönüyle askere büyük kolaylık sağlıyor. 4,1 kg ağırlığıyla birçok piyade tüfeğine oranla daha hafif olan silahın düzeneğinde gaz sistemi de kullanılıyor. Bu sayede ısınma problemi yaşanmıyor. Üzerinde ek tutma kolu bulunan tüfek, hassas hedef sabitlemesi için standart ayaklı mandala da sahip. MPT-76'ya termal veya gece görüş dürbünü de takılabiliyor. Usta ellerde birer ölüm makinesine dönüşme potansiyeline sahip 'Mehmetçik' tüfeğini satın almak için şimdiden birçok ülkenin sıraya girdiği belirtiliyor.



T-155 FIRTINA Onunla iyi geçin!






Bir top mermisi düşünün. 40 km uzaktaki hedefe atıldığında 100 metre çapındaki her şeyi etkisiz hale getiriyor. Merminin yanılma payı, Fırtına hareket halindeyken ateşlendiğinde bile birkaç metreyi geçmiyor. Üstelik ASELSAN üretimi 'Volkan' atış sistemi sayesinde, 8-25 km arası hedeflere ardı ardına atılan 3 top, farklı açılarla atıldığı için aynı noktaya aynı anda düşüyor. Bu özellik, 3 obüsün yükleneceği görevin tek bir Fırtına ile yerine getirilebilmesini sağlıyor. Kara Kuvvetleri'nin en etkili atış gücünü oluşturan T-155 Fırtına, 1995 yılında geliştirilmeye başlanmasından bu yana çok mesafe katetti. İlk modellerinde 30 km öteyi vurabilen Fırtına'nın menzili, sonraki versiyonda 40 km'ye çıkarıldı. 155 milimetre 52 kalibre silah sistemine sahip 'cehennem topu'nun namlusu 8 metre! Almanya'nın Türkiye'ye PZH- 2000 modeli obüsü satmayı reddetmesinden sonra Güney Kore yapımı 'K9 Thunder' modeli temel alınarak Türk mühendislerce geliştirildi. Adam boyu çamur ve karda bile sorunsuz ilerleyen, 30 saniye içinde göreve hazır hale gelen, 1 dakika içinde 6 top atışı gerçekleştirebilen 47 tonluk Fırtına, sabit mevzideki bombardıman sonrası 30 saniye içinde hareketlenip mevzi değiştirebiliyor. Böylece düşman ateşine maruz kalma riskini de minimum düzeye indiriyor. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun Kırıkkale'deki fabrikasında üretilen Fırtına'da, NATO standardı her cins 155 milimetre obüs mühimmatı kullanılabiliyor. Fırtına obüsleri son olarak Suriye ve Irak sınırındaki bölgelerde terör örgütleri PKK ve IŞİD'e yönelik hedeflerin imhası için kullanıldı.



Küresel bomba! Yıldırım




Türkiye'yi karadan karaya uzun menzilli füze üretebilen ülkeler sınıfına sokan stratejik önemi çok yüksek proje. 150 km menzilli Yıldırım-1 ile 300 km menzilli Yıldırım-2 modelleri uzun süredir kullanımda. 900 km'lik bir üst versiyon Yıldırım-3'ün ise üretilip TSK envanterine girdiği söyleniyor. Bu füzenin test atışları Sinop açıklarında başarıyla gerçekleşti. Fakat Türkiye'nin asıl hedefi kıtalararası balistik füzeyi de üretebilmek. Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldırım'ın menzilinin en az 2500 km'ye çıkarılması talimatı vermişti. TSK, ROKETSAN ve diğer ilgili kurumlar için Yıldırım'da gelinen son durum 'devlet sırrı'. Savunma çevreleri, menzilinin 2000 km olduğu iddia edilen Yıldırım-IV modelinde olumlu sonuç alındığını ileri sürüyor.



BAY BORA 1200 m. nokta atış






2004 yılında Jandarma Genel Komutanlığı ile Makine Kimya Endüstrisi Kurumu işbirliğinde başlanan milli keskin nişancı tüfeği 'BORA' projesi, 5 yıllık tasarım ve geliştirme sürecinin ardından 2009'da görücüye çıktı. Türkiye'nin ilk yerli tüfeği BORA'nın bu tarihten itibaren seri üretimine geçildi. Kullanıcısına sunduğu kolaylıklarla Mehmetçiğin vazgeçilmezleri arasına giren BORA, benzerlerine nazaran birçok üstün özelliğiyle dikkat çekiyor. 1 km'den nokta atış yapan, etkili menzili ise 1,2 km olan keskin nişancı tüfeği, 7.62 mm kalibreye sahip. Fonksiyonel dipçiği, ergonomik gövdesi ve kullanana göre ayarlanabilen birçok parçasıyla öne çıkan tüfeğe dürbün, gece görüş sistemleri, susturucu ve lazer hedefleme cihazı takılabiliyor. Tüfeğin ağırlığı aksesuarsız haliyle 6,5 kg. Tasarımından üretimine her şeyiyle yüzde 100 yerli olan BORA, katıldığı uluslararası ihalelerde kendi kategorisindeki rakiplerine fark attı. BORA, Pakistan'da düzenlenen uluslararası atış yarışmasının da galibi oldu. Fabrikasında hassas teknolojiye sahip robotlar tarafından üretilen BORA, 10'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor.





#milli silahlar
#türk yapımı silahlar
#milli piyade tüfeği
9 yıl önce