|

İslam ülkeleri parlamentoları birleşiyor

İslam ülkeleri, parlamentoların işleyişi, sosyal ve ekonomik gelişmeler gibi konularda ortak çalışma yapmak için İslam Ülkeleri Parlamento Genel Sekreterleri Birliği adı altında birleşiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:10 - 28/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
İslam ülkeleri parlamentoları, tek çatı altında toplanıyor. Bu yıl İstanbul’da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Parlamenterler Asamblesi 10. Genel Kurulu’nda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu’nun fikir öncülüğünde tartışmaya açılan ve oylamaya sunulan birlik fikrine 32 ülkeden olumlu yanıt geldi. İİT çatısı altında kurulacak birliğin adı, ‘İslam Ülkeleri Parlamento Genel Sekreterleri Birliği’ olarak kararlaştırıldı. Alt yapı çalışmalarının başlatıldığı birliğe, İslam ülkelerindeki her bir parlamentodan bir temsilci üye olabilecek. Eğer ülkede iki parlamento varsa, iki genel sekreter temsilci olarak katılacak. 

İLK TOPLANTI ANKARA'DA YAPILACAK

Şimdilik 32 ülkeden 35 genel sekreterin katılma kararı verdiği birlik, isteyen tüm İslam ülkelerinin katılımına açık olacak. Temsilciler tarafından kabul edilen birlik için tüzük hazırlıkları Ankara’da başladı. Konu üzerinde mutabık kalındıktan sonra ilk toplantı 3 ay içerisinde Ankara’da yapılacak. TBMM'nin öncülüğünde çalışmaları başlatılan birlik, dünyada bağımsız devletler tarafından 138 üye ile oluşturulan Parlamentolar Arası Birlik (PAB) gibi işleyecek. 
#İslam ülkeleri parlamentoları
#İslam İşbirliği Teşkilatı
#İrfan Neziroğlu
9 yıl önce