|

İslam''ı bilen ilahiyatçıya ihtiyaç var

İlahiyat fakültesi dekanları, İslami ilimleri iyi bilen ilahiyatçılara ihtiyaç bulunduğunu belirterek müfredat değişikliğinin felsefe düşmanlığı olmadığını söylediler.

Ayfer Mallı
00:00 - 19/09/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:38 - 18/09/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
İslam''ı bilen ilahiyatçıya ihtiyaç var
İslam''ı bilen ilahiyatçıya ihtiyaç var

YÖK, İlahiyat Fakülteleri'nin müfredatlarında yapılan değişikliği bugün yapacağı toplantıyla masaya yatıracak. İlahiyat Fakültesi dekanları ise İlahiyat müfredatı belirlenirken önceliğin İslami ilimlere verilmesi gerektiği konusunda hem fikir. Yapılan müfredat değişikliğinin felsefe düşmanlığı olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen İlahiyat Fakültesi dekanları, felsefe grubu derslerinden beklenen faydanın karşılanabilmesi için önce temel İslami Bilimlerin yeterince bilinmesi konusuna vurgu yapıyor.

ELBETTE FELSEFE DE BİLSİN

Türkiye'de bulunan İlahiyat Fakülteleri'nin YÖK'ün asıl temel amacının İslami ilimlerin İlahiyat fakültelerinde doğru öğretilmesi olduğuna işaret eden İlahiyat dekanları, felsefe derslerinin de İslami ilimlerin öğretilmesine yardımcı bir ders grubu olarak görülmesinden yana. Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, toplumun isteğini 'Anadolu insanı İlahiyat Fakültesi mezununu kürsüde, mihrapta, cemiyetinde gördüğü zaman İlahiyatçı olarak görmek istiyor. Onun felsefesini ölçmüyor. Kur'an okumasını biliyor mu? Elbette ki felsefe de bilsin' sözleriyle anlatıyor.

Talepleri karşılayacak arayıştayız
Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu:
Bu konuda çok lüzumsuz abartılar var. Felsefe derslerini azaltıp azaltmama değil. Din Felsefesi, İslam Felsefesi, Mantık, Sosyoloji, Din Psikolojisi mevcut. Bu Felsefe ve din bilimleri bölümünün dersleri mecburen Bologna Süreci diye bir süreç var. O sürece uyulması maksadı ile genel olarak derslerde bir düşüş gerekiyor. Bir de mesleki dersler çok zayıftı onların biraz yükseltilmesi mümkün mü. Çünkü toplum şikayet ediyor. Yani ilahiyatçı Arapça, tefsir, hadis bilmiyor. Anadolu insanı İlahiyat Fakültesi mezununu kürsüde, mihrapta, cemiyetinde gördüğü zaman İlahiyatçı olarak görmek istiyor. Onun felsefesini ölçmüyor. Kur'an okumasını biliyor mu? Elbette ki felsefe bilsin. Ben Felsefe fakültesini okumuş bir insanım bunları bilerek söylüyorum. 40 sene fiilen öğretim üyesi olarak geçirdim. Her gittiğim yerde Diyanet İşleri Başkanılığı şikayet eder; 'Hocam tam yetiştiremiyorsunuz, İmtihan yapıyoruz. Vaiz, müftü tayin edeceğiz, yetersiz buluyoruz.' Topluma gidiyorsunuz, toplum da diyor ki, ben falan vaiz dinledim ama beni tatmin etmedi... Anadolu insanının arzusuna ve maksadına uygun, toplumun taleplerini karşılayabilecek bir ilahiyatçıyı nasıl yetiştirir diye bir arayış içerisindeyiz ve YÖK de bu arayış içerisinde.
Öğrencinin misyonu hesaba katıldı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Karaman:
'Asıl mesele Bologna Süreci var. O dikkate alınmış durumda. Elbetteki derslerizn azaltılması söz konusu. Azaltılması artırılması konusunda YÖK Genel Kurulu'nun bir tasarrufu olmuş. Bazı öğretim üyesi arkadaşlar, bazı noktalarda müfredatı eleştirmişler. Bu doğrultuda da YÖK Başkanının başkanlığında yapılan toplantıda genel görüşler alındı, onlar değerlendiriliyor.
BU ORAN TARTIŞILABİLİR

Bu yılki uygulamada esneklik bırakıldı o konuda da. Biz fakülte olarak geçen yılki programı uyguluyoruz. YÖK Genel Kurulunda alına karara göre hareket edeceğiz. Önceliğin Temel İslam Bilimlerine verilmesi gayet doğaldır. Çünkü burası İlahiyat Fakültesidir. Mezun olan bir öğrencinin misyonunu hesaba katıp ona göre hareket edilmesi doğaldır. Ama diğer derslerin oranının ne olması konusu tartışıabilir.'

Temel alan İslam bilimleri
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Yaylalı:
'Müfredatta değişiklik oldu geçen hafta Pazartesi Fakülte dekanları YÖK Başkanı ile toplantıda biraraya geldik, durum değerlendirmesi yaptık. Bugün yapılacak Genel Kurul toplantısında yeniden görüşülecek ve netleşecek. Birkaç ders değiştirilmişti, tepkiler onun üzerine oldu o yüzden yeniden gözden geçirilmesi söz konusu. Yapılan şey yanlış anlaşıldı. Felsefe dersi kaldırıldı gibi anlatılıyor, öyle değil. Yine altı saat felsefe dersi var. Bunun dışında birbiriyle uyumlu olmayan bazı derslerin değiştirilmesi uygun değil, yanlış. İlahiyat Fakültesinin temel alanı tabi ki temel İslam Bilimleri. Bunların ağırlıklı olması da tabii, normal. Bazı derslerde eksiltmeler olmuş veya bazı dersler birbirleriyle çok ilgili olamayan derslerle birleştirilmiş, Tepki bunaydı, bu da düzeltilecek.'
Orta yollu bir program gerekli
Yalova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Dr. M. Tahir Yaren:
'Felsefe derslerini külliyen kaldrıma teşebbüsü, mevcut durumu göz önünde tutmadan yapılmış bir harekettir. Tepki alacağı baştan belliydi. Eski program belli dönemlerde hazırlanmış. Üniversitenin kendi başına çalıştığı dönemde hazırlanmış bir program değil. Yukarının talimatıyla yapılmış ilahiyatın bünyesine uymayan bir programı biz tatbik ediyoruz. Yenisi birdenbire köklü bir değişiklik yapayım derken yıkıp döken bir anlayıştır. Biz ikisini de tasvip etmiyoruz. İlahiyat Çalışma Grubunun hazırladığı bir program var. O program YÖK'te. O programın tam orta yol olduğunu düşünüyoruz ve onun uygulanmasından yanayız. İslimi ilimleri iyi öğretemediğimizi biliyoruz. Bunun için tedbir almamız gerekiyor, bu saatleri artırarak olur, başka şekilde olur. İslami ilimlerin İlahiyat fakültelerinde doğru öğretilmesini istiyoruz. Ama Felsefe dersleri de İslami ilimlerin öğretilmesine yardımcı bir ders grubudur. İlahiyat programı içerisinde felsefe derslerinin de bulunmasını fayda görüyoruz.

11 yıl önce