|

İslamofobi kanunlaştırıldı

Avusturya’nın İslam Kanunu’nu yasalaştırmasıyla, bir yüzyıl önce Avrupa’daki diğer ülkelere örnek olacak şekilde Müslümanları ve İslam’ı tanıyan bir devletin başa döndüğünü söyleyen AGİT üyesi Bülent Şenay “İslamofobi ilk kez kanunlaştırılmış oluyor” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/03/2015 Pazar
Güncelleme: 22:00 - 28/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Din ve İnanç Özgürlüğü Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Bülent Şenay, Avusturya’da tartışmalara neden olan “İslam Yasa Tasarısı”nın Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmasıyla ilgili konuştu. Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Bilim Dalı Başkanı da olan Şenay, Avusturya’da 500 bine yakın Müslüman varlığının bilindiğini, bunun ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 6’sına tekabül ettiğini belirtti. 


AYKIRI OLDUĞUNU BELİRTTİK

“İslam Yasası” konusunda Avusturya’nın, kendisinin de üyesi bulunduğu 12 kişilik Din ve İnanç Özgürlüğü Danışma Kurulundan görüş istediğini söyledi. Şenay, AGİT’in çalışma sistematiği içinde bu görüşü raporlandırdığını, öncesinde de tavsiyesini uzmanlarına sorduğunu anlatarak, şunları kaydetti: “Bu kurula ekim 2014’te yasa geldi. 12 kişiden görüş istedi AGİT, Din ve İnanç Özgürlüğü Danışma Kurulu’ndan. Biz görüşlerimizi yazdık. Bizzat Avusturya’daki Müslüman topluluklardan görüş istedim. Onların görüşlerini de değerlendirerek raporumu yazdım. Şu anki yasanın, tasarı halinde mevcut olan bazı maddelerinin endişe verici olduğunu, temel insan haklarına, inanç özgürlüğüne aykırı olduğunu belirttik ancak şimdi görüyoruz ki çıkan yasada bunların bir kısmı düzeltilmiş ama çoğunluğu eski taslaktaki ana fikrini devam ettiren şekilde muhafaza edilmiş.”


AVUSTURYA BAŞA DÖNDÜ

Şenay, Avrupa’da “İslamofobi”nin çok önemli bir mesele olduğunu vurguladı. Avusturya Parlamentosu’nun kararına değinen Şenay, “Bu kanunla bir yüzyıl önce Avrupa’daki diğer ülkelere örnek olacak şekilde öncü bir hamleyle bir kanunla Müslümanları, İslam’ı tanımış olan bir devlet, aradan geçen yüzyıl sonra başa dönüp, daha da kötü durumda bir hukuki düzenleme yaparak, aslında ‘İslamofobi’yi ilk kez kanunlaştırmış oluyor” değerlendirmesinde bulundu. 

#avusturya
#islam yasası
#ırkçılık
#islamofobi
9 yıl önce