|

İsrail’den milyarlık teklif

Mavi Marmara konusunda köşeye sıkışan İsrail, Musevi bir işadamı aracılığıyla ulaştığı mağdur avukatlarına, Mersin-Gazze arasına ablukayı gevşetecek “Yeşil Hat” kurulmasını ve Mavi Marmara mağdurları için 1 milyar dolarlık tazminat ödemeyi teklif etti.

Recep Yeter
04:00 - 5/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:42 - 4/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
İsrail, bir aracı vasıtası ile Mavi Marmara mağdurlarının avukatlarına, Gazze’deki ablukayı gevşetecek “Yeşil Hat” (greenline) ve katliam mağdurlarına 1 milyar dolarlık tazmimat ödeme teklifinde bulundu. Mersin limanında kurulması teklif edilen “Yeşil Hat”tın Türkiye’den Gazze’ye giden malların İsrail gümrüklerine takılmadan ve ambalajları yırtılmadan yerine ulaşmasını sağlayacağı da taahhüt edildi. Mavi Marmara mağdurları için 1 milyar dolar tazminat teklifinde de bulunan aracı, avukatların “Mavi Marmara üzerinden pazarlık yapmayacaklarını” beyan etmeleri üzerine, İsrail’in bu bedel karşılığında ne talep ettiğini açıklamadı. 

AMAÇ DAVADAN VAZGEÇİRMEK

İsrail’in teklifi yaklaşık 3 ay kadar önce Türkiye’de yaşayan Musevi asıllı önemli bir işadamı vasıtasıyla Mavi Marmara mağdurlarının avukatları aracılığıyla İHH’ya iletildi. Görüşme önerisinin “Gazze’ye yönelik abluka ve ticari öneri” adı altında getirildiğini belirten Avukat Cihat Gökdemir, gelen aracının Gazze üzerindeki ablukanın gevşetilmesini kendilerine ilettiğini, kendilerininse “Gazze ablukası pazarlık konusu yapılamaz. Kayıtsız şartsız abluka kaldırılmalıdır” dediğini söyledi.

GÜMRÜK MERSİN'DE YAPILSIN

Gökdemir, aracı vasıtasıyla ulaşan “Yeşil Hat” teklifini: “Aracılar tekliflerinde, ‘Mersin’de bir Yeşil Hat kuralım. Burada İsrailli iki gümrük yetkilisi de bulunsun. Türkiye’den Gazze’ye gidecek olan mallar İsrail gümrüklerinde hiçbir şekilde ikinci bir işleme tabi tutulmasın. Ambalajları açılıp mallar tahrip edilmesin. Mersin’de ambalajlandığı haliyle doğrudan Gazze’ye giriş yapsın. Bu uygulama ile abluka da kısmen kaldırılmış olacak. Her türlü malzeme Mersin’den Filistin’e direk girecek’ dediler’’ şeklinde anlattı.

TEKLİF KABUL EDİLEMEZ

Gökdemir, bu teklifin ardından 1 milyar dolarlık bağışın yine aynı aracı tarafından gündeme getirilmesi üzerine görüşmeyi yapan avukatların “Mavi Marmara konusunda pazarlık söz konusu olamaz” diyerek görüşmeyi sona erdirdiğini kaydetti. “İsrail, Mavi Marmara davasında, uluslararası alanda hukuken de siyaseten de şıkışmış vaziyette. Gemiye saldırıda bulunan askerler ve yakınları da İsrail hükümetine baskı uyguladığından bir çıkış yolu arıyorlar” diyen Gökdemir, İsrail’in Türkiye hükümeti, mağdurlar ve avukatları ile pazarlık yolları aradığını vurguladı. 

KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ BELLİ

Mavi Marmara davası avukatlarından Gülden Sönmez söz konusu “Yeşil Hat” teklifinin Gazze’nin yararına gibi görünse de 2 gün sonra göstermelik bir silah gemisi haberiyle İsrail’in hemen anlaşmayı bozabileceğini hatırlattı. “Bunu her zaman yaptılar, anlaşmaları hep bozuyorlar. Filistin halkı da bunu bize her zaman hatırlatıyor” diyen Sönmez, “Ambargonun tamamen kaldırılması bizim için kırmızı çizgi. Tazminat konusundaki kırmızı çizgimiz ise şu; İsrail, ‘biz bu parayı, askerleri suçlu göstermeyecek şekilde, bağışta bulunarak yapacağız. Davaları düşürün, peşini bırakın’ diyor. 1 Milyar dolarlık teklifin sebebi bu. Biz de diyoruz ki, bağış değil tazminat ödeyeceksiniz, abluka kalkacak ama suçlular cezalandırılacak, davalardan asla vazgeçmeyiz” diye konuştu. Sönmez, teklife cevap verilmesiyle ilgili olarak da “Cevabımızı henüz vermedik ama pazarlık masasına da oturmuş değiliz” dedi. 

Mallar gümrükte tahrip ediliyor

Son yıllarda Türkiye’den Gazze ve Batı Şeria’ya (Filistin) ihracatın arttığını, ihraç edilen malların da İsrail gümrüğünden geçmek zorunda olduğunu belirten Mavi Marmara avukatlarından Cihat Gökdemir, mal ve ürünler İsrail gümrüklerinden geçtiği için kamuoyuna “Türkiye’nin İsrail’le ticareti arttı” diye yansıdığını, oysa giden malların Filistin’e gittiğini söyledi. Gökdemir, Filistin’e gönderilen malların İsrail gümrüklerinde ambalajlarının yırtılarak tahrip edildiğini de dile getirdi.

#İsrail
#Mavi Marmara
#Gazze
9 yıl önce