|

İstanbul ve Ankara'ya füze kalkanı kuruluyor

Türkiye, hava savunma sistemi kurmak için Rusya, Amerika, Çin ve İsrail'le görüşüyor. 2010 yılında aktif olarak hizmete girmesi beklenen sistemlerden ilk ikisi Ankara ve İstanbul'a yerleştirilecek.

Aa
00:00 - 11/08/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:49 - 11/08/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
İstanbul ve Ankara'ya füze kalkanı kuruluyor
İstanbul ve Ankara'ya füze kalkanı kuruluyor

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, uzun menzilli, yüksek irtifa hava savunma sistemi tedarikinde 4 ciddi adayın bulunduğunu ve bu aday ülkelerle görüşmelerin devam ettiğini söyledi. 2010 yılında aktif olarak hizmete girmesi planlanan sistemlerden ikisinin Ankara ve İstanbul'a yerleştirilmesi planlanıyor. Hava savunma sisteminde Rusya'nın da aralarında bulunduğu dört ülke ile görüştüklerini vurgulayan Bayar, Rusya'nın ürün hattının şu anda S-300 olduğunu ve bu hat yenilenerek S-400'e geçiş yapılacağını ve S-400 ile de ilgilendiklerini belirtti. Hava savunma sisteminde ABD, Rusya, Çin ve İsrail gibi ülkelerin ürettiği füze tipleri başlıca alternatifleri oluşturuyorlar. Özelikle Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemleri konusunda oldukça iddialı olan Rusya, S-300 ve S400 füzelerini üretiyor. Rusya, füzelerin ortak üretiminin gerçekleştirilebileceğini de söylüyor. İsrail ise Arrow füzelerini üretiyor. Projede, Rus Rosoboronexport S-400'lerinin yanı sıra, Amerikan Pac-III ya da MEADS, İsrail Arrow-II ve Çin HQ-9 sistemleri güçlü adaylar arasında yer alıyor. TSK envanterinde uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi bulunmuyor. Türkiye, kısa menzilli hava savunma ihtiyacını Rapier ve Kaideye Monteli Stinger füze bataryalarıyla, orta menzilli hava savunma ihtiyacını ise modernize edilen I-Hawk füze sistemleri ile karşılıyor.


Savunma sistemi nasıl işliyor

Hava savunma sistemi, uzun menzilli füze tehditlerini Türk hava sahasına girmeden bertaraf etmeyi amaçlıyor. Düşman füzelerinin Türk topraklarını hedef aldığının tespit edilmesinin ardından, hava savunma sistemleri çalıştırılıyor. Füzeler, 50-300 km'lik bir alan içinde düşman füzelerini durdurabiliyorlar.




16 yıl önce
default-profile-img