|

İşte kokpitteki son konuşma: Gaz hocam gaz

Amsterdam'da düşen uçağın tutunma zorluğu çektiği sırada ikinci pilotun 'Gaz hocam gaz' diye bağırdığı, bu sırada uçağı eğitimdeki pilotun kullandığı belirtildi

00:00 - 12/03/2009 Perşembe
Güncelleme: 11:28 - 12/03/2009 Perşembe
Yeni Şafak
İşte kokpitteki son konuşma: Gaz hocam gaz
İşte kokpitteki son konuşma: Gaz hocam gaz

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Amsterdam seferini yapan “Tekirdağ” uçağının Schiphol Havalimanı'na inişi sırasında yaşanan kazanın son anlarında, kokpitteki pilotların son konuşmaları ortaya çıktı.

Vatan gazetesinin haberine göre, altimetredeki arıza sebebiyle yükseklik algılamasındaki yanılma sonucu uçak hız keserken, tutunma zorluğu çekti. Bu sırada ikinci pilot Olgay Özgür'ün, “Gaz hocam gaz, hocam gaz gaz” diye bağırdığı kaydedildi.

Uçağı eğitimdeki pilot Murat Sezer'in kullandığı, yanındaki koltukta deneyimli pilot Hasan Tahsin Arısan'ın arka ortadaki koltukta ise ikinci pilot Olgay Özgür'ün oturduğu belirtildi.

Star Ana Haber Bülteni'nde Uğur Dündar, Hollandalı kaynaklardan aldığı bilgiye göre, “pilotların son anda neler konuştuklarını ve kokpit kayıtlarını” açıkladı. Kaynaklara göre, kazadan kısa süre önceki gelişmeler şöyle:


YAKLAŞIM İZİNİ DAR

“Havalimanındaki kule, yoğun trafik nedeniyle “Tekirdağ” uçağını kısa sürede pist başına getirebilmek için yüksek ve dar açılı bir yaklaşma izni veriyor.

Bu süreçte uçak, “altimetre arızası” sebebiyle yükseklik algılamasındaki “yanılma sonucu” hız kesip, sarsıntılarla havada tutunmaya çalışıyor. Yani, havada tutunma zorluğu başgösteriyor.

İkinci pilot Olgay Özgür, “gaz hocam gaz, hocam gaz gaz” diye bağırarak uyarmaya başlıyor. Son bir gayretle gaz veriliyor. Ve uçağın burnu havaya kaldırılmaya çalışılıyor. Ancak, yerden yaklaşık 70-80 metre yükseklikte olan uçağın motorlarına giden gaz enerjiye ve hıza dönüşürken, kuyruk uçağı geriye çekiyor ve yere çarpıyor.”

15 yıl önce