|

İstense 5 saatte sonuç alınırdı

Hrant Dink cinayeti davasında baz istasyonu kayıtlarını mahkemeye göndermedikleri eleştirisine cevap veren TİB Başkanı Fethi Şimşek, “25 Kasım 2011'de baz istasyonu bilgilerini gönderdik. Karar 17 Ocak'ta verildi. Yani bu bilgiler 1,5 aydır dosyadaydı. Gönderdiğimiz kayıtlardan 1 günde hatta 3-5 saatte sonuç çıkarılabilir' diye konuştu.

Ankara
00:00 - 9/02/2012 Perşembe
Güncelleme: 01:08 - 9/02/2012 Perşembe
Yeni Şafak
İstense 5 saatte  sonuç alınırdı
İstense 5 saatte sonuç alınırdı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, TİB Başkanı Fethi Şimşek ile BTK binasında 'Güvenli İnternet Günü' dolayısıyla düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. TİB Başkanı Şimşek, Dink davasında baz istasyonu bilgilerinin istenmesine Adalet Bakanlığı ile Yargıtay Ceza Genel Kurul kararları çerçevesinde itiraz ettiklerini, itiraz reddedilince kesinleşen mahkeme kararını uyguladıklarını söyledi. 25 Kasım 2011'de mahkemebaz istasyon kayıtlarını gönderdiklerini ifade eden Şimşek, davada kararın 17 Ocak'da verildiğine işaret ederek, “Yani bu bilgiler 1,5 aydır dosyada bulunmaktaydı. İstenildiği takdirde bu bilgilerin incelenip sonuç çıkarılma süresi 1 gündür. Ne arandığı biliniyorsa bizim gönderdiğimiz kayıtlardan 1 günde hatta 3-5 saatte sonuç çıkarılabilir” diye konuştu.

İTİRAZ ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Baz istasyonu bilgilerini, kayıtların mahkemeye gönderilmesine ilişkin yaptıkları itirazın nedenlerini ise ise şöyle anlattı: “Adalet Bakanlığı'nın adli soruşturma ve kovuşturmalarda bu tür bilgilerin verilemeyeceği ve kullanılamayacağına ilişkin 2007 yılında verdiği görüşü var. 15 Kasım 2011 tarihinde de Yargıtay Ceza Genel Kurul kararı var. Bu çerçevede itiraz ediyoruz. İtirazımız ret olursa kesinleşen mahkeme kararını uyguluyoruz.” Şimşek, baz istasyonu bilgilerinin geç gönderilmesiyle ilgili eleştirilere de cevabı verdi. Bir bölgedeki baz istasyonu kayıtlarının mahkemeye gönderilmesi halinde, o olaydan haberi olmayan kişilerin bilgilerinin de dosyaya gireceğini kaydeden Şimşek, “Biz, bu tür kararlara itiraz ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

GECİKMENİN NEDENİ BTK DEĞİL

BTK Başkanı Acarer de Hrant Dink davasında baz istasyonu bilgilerinin mahkemeye gönderilmesinde kendilerinden kaynaklanan gecikme olmadığını belirterek, “Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Genel Ceza Kurul kararları nedeniyle baz istasyonu bilgilerinin gönderilmesine itiraz edildi. Nihai karar hepsini gönderin dediği zaman da hepsi gönderildi' dedi.


5 BAĞLANTI ÇIKTI

Mahkemenin 'örgüt yok' dediği davada, baz istasyonu kayıtlarından, Ogün Samast'ın Dink'i öldürdüğü 19 Ocak 2007 günü, olay mahallinde kullanılan 5 numaranın davanın tutuksuz sanıkları Mustafa Öztürk ve Salih Hacısalihoğlu ile irtibatını tespit edilmişti. Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin mahkemede şunları ifade etmişti: “TİB tarafından gönderilen 6 bin 235 görüşme ve 9 bin 300 numaranın yer aldığı kayıtlarda, mahkemenizde yargılanmakta olan sanıklarla irtibatlı herhangi bir kişinin olmadığı bilgisi doğru değildir" dedi. Bu kayıtlarda bulunan kimi telefon numaraları ile dosya sanıklarının doğrudan irtibatının tespit ettiklerini vurgulayan Çetin, "Sanıklardan Mustafa Öztürk ve Sahil Hacısalihoğlu ile doğrudan irtibatlı olan ve çok sayıda görüşme yaptığı tespit edilen numaraların olay günü ve saatinde olay yerinde olduğu, olay günü bazı görüşmeler yaptıkları tespit edilmiştir" diye konuştu.


12 yıl önce