|

İstifaların nedeni HDP’nin tehdidi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, HDP’nin AK Partili Belediye Meclis üyelerini aileleriyle tehdit ettiğini söyledi. Eker, “Şehirde gizlice köylerde ise açık açık bunu yapıyorlar. Meclis üyelerinin aileleri üzerinden baskı yapılıyor. İstifaların nedeni bu baskı” dedi. Eker, HDP'nin 90'lı yıllarda uygulanan devlet zülmünün aynısını vatandaşlara yaptığını vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 23:56 - 25/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'daki temaslarının ardından seçim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Son günlerde PKK ve HDP'nin bölgede artan tehditlerine dikkat çeken Bakan Eker, “HDP bu seçimde yöntem değiştirdi. Demokrasi diyor ama yaptıkları demokrasi ile hiç bağdaşmıyor. Köylerde seçmeni açıkça şehirlerde ise gizlice tehdit ediyor. Bu tehditler en çok Diyarbakır, Batman ve Mardin'de yapılıyor” dedi.



AİLELERE BASKI KURULUYOR


Diyarbakır'da AK Parti'den istifa eden Belediye Meclis üyelerini hatırlatan Eker, üyelerin ölümle tehdit edildiğini söyledi. Tehdit edilen üyelerin can güvenliği olmadığı için buna boyun eğmek zorunda kaldığını belirten Eker, “Meclis üyelerinin ailesi üzerinde baskı yapıyorlar. Belediye meclisinde gerçekleşen istifaların hepsi bu baskı sonucu oldu. Üyeler korkudan kimse bir şey yapamıyor. Güvendiğim, inandığım insanlar ağlıyor. Bu insanların can güvenlikleri yok. 'Yalnız başımıza olsak çeker gideriz diyorlar' ama onlarca akrabaları var. Hayatları bu toprağa bağlı. Geçen yıl partiye seçilen adam bugün niye istifa etsin?” diye konuştu.



AYNISINI ŞİMDİ HDP YAPIYOR


1990lı yıllarda devletin vatandaşlara yönelik olarak uyguladığı güvenlik prosedürünün şimdi HDP tarafından uygulandığına dikkat çeken Eker, “Geçmişte yapılan zulüm şimdi bunlar, kendisi gibi olmayanlara yapıyor. Ben tepkimi ortaya koyuyorum. Herkesin yüzüne de söylüyorum. Buna bir dur deyin ses çıkartın. Hepimizi mi öldürecekler. Meydanlarda söyledim bunu. Bir-ikimize zarar verebilirler ama hepimize bir şey yapamazlar” dedi.



SADECE ADI ÖZGÜRLÜK


HDP'nin meydanlarda sürekli özgürlükten dem vurduğunu kaydeden Eker, yapılanların demokrasi ile bağdaşmadığına dikkat çekti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanının Kandil'den aldığı talimatlarla hareket ettiğine vurgu yapan Eker, başkanın iradesine ipotek konulduğunu söyledi. Bakan Eker şunları söyledi: “Belediye Başkanında söylüyorum. 'Sana kim oy vermiş. Halk vermiş. Sen emiri nereden alıyorsun dağdan alıyorsun. Cumhurbaşkanı geliyor karşılaman gerekiyor. Sen de gitmek istiyorsun biliyorum ama talimat veriliyor ve gitmiyorsun. Böyle bir şey olabilir mi? ”





İçkale Müzesi açıldı


Diyarbakır'ın Sur'da restore edilen tarihi İçkale Müze Kompleksi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik Diyarbakır'ın hem bölgenin kültür başkenti, hem iş başkenti, hem de bu medeniyet mirasının en önemli unsuru olarak daha çok öne çıkmasını istediklerini belirterek “Bakanlık olarak Diyarbakır'ın tanıtımına yönelik özel bir strateji hazırlıyor, tüm dünyada Diyarbakır'ın tanıtımı konusunda yeni bir aşamaya geçiyoruz. Bu stratejiyi de inşallah bir iki ay içerisinde yürürlüğü koyacağız” dedi. AK Parti döneminde ret, inkar ve asimilasyon politikalarına son verildiğine işaret eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:



“Birileri çıkıp diyor ki? 'Bugünler 12 Eylül'den bile beter.' Bu topraklarda söylenmiş en utanç verici laflardan biri bu. Bundan daha büyük nankörlük, bundan daha ayıp bir laf olamaz. O 12 Eylül politikalarını bitiren biziz. Biz devletten kaynaklanan ret, inkar ve asimilasyon politikalarını bitirirken de ret inkar ve asimilasyonun her türlüsüne karşıyız. Birileri çıkıp, herhangi bir siyasi parti, örgüt adına Kürt vatandaşlarımıza yine asimilasyon politikasını uygulamaya çalışıyor. 'Makbul Kürt nedir, makbul olmayan Kürt kimdir?' Bunu yukarıdan dayatma ile belirlemeye çalışıyorlar. O asimilasyon politikalarına karşı durduğumuz gibi bu asimilasyon politikasına da karşı dururuz.”




#Mehdi Eker
#12 eylül
#ak parti
#Ömer Çelik
9 yıl önce