|

İşyeri değil cam cepheli cami

Beyoğlu''ndaki Meclis-i Mebusan Caddesi üzerinde bulunan ve 1958''de yıkılan Süheyl Bey Camii''nin tartışma konusu olan ihyasına son noktayı yüklenici firma Galata Restorasyon koydu. Şirket yetkilileri yeni yapılan ön cephesi camlı binanın, Koruma Kurulu tarafından onaylandığını ve işyeri değil 100 kişilik cemaat kapasiteli bir cami olacağını belirtti.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 4/07/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:53 - 3/07/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
İşyeri değil cam cepheli cami
İşyeri değil cam cepheli cami

Son günlerde restorasyonu ile gündeme gelen ''Cami diye başladı işyeri çıktı'' söylentisi sosyal medyada hızla yayılan Süheyl Bey Camii tartışmasına son noktayı ihya çalışmalarını yürüten Galata Restorasyon firması koydu. 1958''de yol genişletme çalışması sebebiyle yıkılan Beyoğlu Fındıklı sahilindeki cami, iddialara göre restorasyon adı altında işyeri haline getirilmek istenmişti. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Galata Restorasyon firması yetkilileri, tescilli olan parselin yıkılan caminin büyüklüğünde olmadığını fakat bu parsele sadece cami yapılacağını belirtti.

MİNARELİ İŞYERİ OLUR MU?

4 katlı olarak tasarlanan binanın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Koruma Kurulu tarafından onaylandığı ve 100 kişiye kadar alabilecek bir cami olduğu da ifade edildi. Ön tarafı camekanlı olan binanın Natura Mimarlık tarafından projelendirildiğini ve Koruma Kurulu''nun bu haliyle onaylandığına değinen şirket yetkilileri ''Tarihi cami yapıldığı zaman tramvay yoluna kadar gelecekti. O parsele göre küçültülmek istenince de sekizgen olan yapı çok küçük bir cami haline geldi. Tescilli olan bu parsele böyle bir cami yapmaya karar verildi '' ifadelerini kullandı. Binanın işyeri yapılacağı iddialarına da açıklık getiren yetkililer ''İşyeri olsa minaresi olur mu? Biz burayı daha işlevsel kullanabilmek için böyle bir cami yaptık. İlk iki katı depo gibi kullanılacak üst iki katı da cemaate ayrılacak. Çalışmalar sırasında ortaya çıkan sarnıç da korunmuş olacak'' şeklinde konuştu.

Yandaşa ihale yalanı

Bazı yayın organlarında yer alan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu''nun ''İşler tanıdık, belli ilişkileri olan kişilere, siyasal yandaşlara dağıtılıyor. Bu yüzden işler niteliksiz oluyor'' ifadelerinden de söz eden şirket yetkilisi ''Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu işi sponsorluk yoluyla yaptı. Yani devletin cebinden bir kuruş para çıkmadı. Şantiyenin dışındaki panolara bakılırsa sponsorların adı ve şirketleri de yazıyor. İsaş İnşaat bu işe sponsor oldu'' diyerek konuya açıklık getirdi.

11 yıl önce