|

İzin yok gittik aldık

Suriye’de IŞİD’in kuşattığı Süleyman Şah Karakolu’nda görev yapan 38 asker “Şah Fırat Operasyonu” ile Türkiye’ye getirildi. Davutoğlu, “Karar Ankara’da alındı. Önümüze kim çıkarsa çıksın TSK her engeli aşar, her çatışma riskini göze alır ve o emanetleri getirirdi” dedi.

Çetiner Çetin ve
04:00 - 23/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 01:23 - 23/02/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye içindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi’ne yıldırım operasyonu gerçekleştirdi. Operasyonda karakolda görev yapan 38 Özel Kuvvet askeri, türbedeki 3 sandukayı da beraberinde Türkiye’ye getirdi. Askerlerin kurtarılmasının ardından Özel Kuvvetler bölgeyi terk etmeden önce Süleyman Şah Türbesi’ni ve Saygı Karakolu’nu yok etti. Burada Türk Bayrağı gönderden indirilmeden Suriye’deki Eşme Köyü kontrol altına alındı ve bayrak burada göndere çekildi. Sınırın Türkiye tarafına getirilen kabirler, birkaç yüz metre öte yandaki Eşme’de yeni türbenin yapılmasının ardından oraya defnedilecek. 

RİSK ÇOK ARTMIŞTI

Suriye’de çıkan savaş sonrası yurtdışındaki tek Türkiye toprağı durumundaki Süleyman Şah Türbesi’nde görevli asker sayısı artırılarak 38’e çıkarılmıştı. Halep’in kuzeydoğusunda Türkiye sınırına 38 kilometre uzaklıktaki türbede görev yapan askerler, son günlerde DEAŞ ile PYD arasındaki çatışmaların artmasıyla birlikte Genelkurmay’a acil kodlu kripto mesaj geçmiş ve “Tehlike altındayız. Her an saldırıya uğrayabiliriz” mesajı geçmişti. Türbede görevli askerlerin muhtemel bir saldırıya maruz kalmaması için Ankara, ‘kurtarma ve nakil harekatı’ düzenlenmesine karar verdi. Geçtiğimiz ay alınan karar sonrası operasyon için hazırlıklara girişildi. İşte, önemli ayrıntılarıyla adım adım ‘Şah Fırat’ Operasyonu:

Saygı atışı

- Harekat saati çok gizli tutulan operasyon, 21 Şubat Cumartesi akşamı saat 21.00’de başladı. 

- Birlikler iki grup halinde Suriye topraklarına girdi. 

- 39’u tank, 57’si zırhlı olmak üzere toplamda 100 araç ve 572 personelle düzenlenen harekat eşzamanlı olarak hem Eşme köyüne hem de Süleyman Şah Saygı Karakolu’na yapıldı. 

- Türbenin nakledildiği yer olan Eşme’ye ilerleyen birlikler, sınıra birkaç yüz metre mesafedeki bölgeyi güvenlik altına aldı. Yapılan arama-tarama çalışmasının ardından bölge dikenli tellerle çevrildi. 

- Saat 21.02’de Eşme’ye Türk Bayrağı dikildi. Böylece Karakozak’taki Türk bayrağı inmeden yine Suriye toprakları içerinde başka bir mekanda Türk bayrağının dalgalanması sağlandı.

3 sanduka getirildi

- Sınıra 38 kilometre mesafedeki Süleyman Şah Türbesi’ne ilerleyen diğer birlik ise kutsal mekana yaklaşık 3,5 saat sonra, 00.30’da ulaştı. 

- Harekata ilişkin hem koalisyon güçleri hem Özgür Suriye Ordusu hem de PYD/YPG Kürt gruplarına bilgi verildi. 

- TSK, intikal sırasında herhangi bir saldırı ihtimaline karşı karadan ve havadan teyakkuz haline geçti. 

- Karakozak’taki türbeye ulaşıldıktan sonra gerekli önlemler alındı, tahliye işlemlerine geçildi. 

- Süleyman Şah ve iki muhafızının kabirleri dini merasimle açıldı. Çıkarılan 3 sanduka, ‘nakl-i kubur’ için özel olarak hazırlanmış araçlara yerleştirildi. 

- Türbede görevli 38 asker de zırhlı araçlarla dönüşe geçti.

- Süleyman Şah ve süvarilerine ait naaşların Şanlıurfa’ya getirilmesinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Urfa Müftüsü’nü arayıp “Dini vecibeler eksiksiz yerine getirilsin” dedi. 

- Müftülük personelinin Kur’an tilavetinin ardından harekata katılan askerler tüfekleriyle saygı atışı yaptı.

Geride bir şey kalmadı

- DEAŞ ya da başka bir örgütün istismar etmemesi için operasyona katılan askerler Karakozak’taki Süleyman Şah Türbesi’ni patlayıcılarla havaya uçurdu. 

- Mürşitpınar istikametine 4 kol halinde ilerleyen birlikler, Genelkurmay Harekat Merkezi’nden anbean takip edildi. 

- Operasyon sırasında bölgede görev yapan insansız hava araçları, görüntüleri sorunsuz şekilde Genelkurmay’a aktardı. 

- Bölgede kalan son asker de sabaha karşı 04.45’te Türkiye’ye doğru yola çıktı. Operasyona çıkan askeri birlik, sınırdan ilk girişini sabah saat 06.03’te yaptı. 

- Karakozak’tan alınan bayrak ise birkaç gün içinde Eşme köyünde göndere çekilecek.

- Süleyman Şah ile birlikte iki askerinin sandukası ve manevi emanetler de yeni türbede muhafaza edilecek.

- 9 saatlik nefes kesen harekattaki tek kayıp ise Genelkurmay Foto Film Merkezi görevlisi Başçavuş Halit Avcı oldu. 

Genelkurmay’da sıcak saatler

- Nefes kesen operasyon, Başbakan Davutoğlu’nun da katılımıyla Genelkurmay Karargahı’nda 3 harekat odasından yürütüldü.

- Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kuvvet komutanları, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MİT Müsteşar Vekili İsmail Hakkı Musa ve operasyona katılan bütün subaylar harekatı anbean takip etti.

- Suruç, Diyarbakır ve Malatya ile sürekli bağlantı halinde olundu. 

- Operasyon bitene kadar alandaki askerlerle görüntü bağlantısı kesilmedi. Bir ekranda Karakozak’ta karakoldaki faaliyetleri takip edildi, diğerinde ise dört kol halinde yürüyen askerlerin hareketi ve yürüyüş kolları kayda alındı.

İki kez değişti 

Birinci Dünya Savaşı sonrasında 1921’de Fransa ile yapılan anlaşmayla, Süleyman Şah’ın Caber Kalesi’ndeki türbesi, ‘Türk toprağı’ olarak kabul edildi. Süleyman Şah’ın naaşı 1939’da nakli kubur ile Caber Kalesi’nden başka bir mekana, daha sonra da 1975’te baraj inşası dolayısıyla Karakozak Köyü civarına nakledildi. 

‘Şah Fırat’ın sırrı 

Harekatla birlikte ‘Şah Fırat’ operasyonun ismi de merak konusu oldu. Edinilen bilgiye göre, ‘Şah’ ismi Süleyman Şah’tan alındı. ‘Fırat’ ise Fırat Nehri’ne meydan okuyan ve boğularak hayata vedan eden Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in dedesi Süleyman Şah’a saygı için seçildi. Osman Gazi’nin dedesi olan Süleyman Şah, 1200’lü yıllarda Moğol istilası üzerine yaklaşık 50 binlik tebaasıyla Anadolu’ya gelmiş ve Fırat kıyısına yerleşmişti. Haçlı seferlerine karşı Filistin’e gitmek isterken bugünkü Suriye’de, 1227 yılında Fırat Nehri’nde boğularak hayatını kaybetti.


 


Her riski göze alırız

Harekatı anlatan Başbakan Davutoğlu, “Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir. Eğer önümüze bu operasyon esnasında kim çıkmış olursa olsun, bu talimat verildikten sonra şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü engeli aşar, her türlü çatışma riskini de göze alır, Süleyman Şah Karakolu’na kadar iner ve o emanetleri salimen ülkemize getirir” dedi. Operasyon kararının Ankara’da alındığını vurgulayan Davutoğlu, Özgür Suriye Ordusu ile koalisyon güçlerine de bilgi verildiğini aktardı. 

SONUCU NE OLURSA OLSUN

Davutoğlu, “Operasyon anından itibaren bütün taraflar biliyorlardı ki bu operasyona yönelik herhangi bir müdahale en sert şekilde karşılık görür, vazife sonucu ne olursa olsun yerine getirilir. Herkes Türkiye’nin caydırıcı gücünü bildiği için çatışma sözkonusu olmadı. Sivil bir kayıp yok. Tek askerimizin kaybı da kaza suretiyle olmuştur. Bu bizim kararımızdır, önümüze kim çıkmış olsaydı da bu karar uygulanacaktı” dedi. Bir milletin ancak tarihine sahip saygı çıkmasıyla geleceğini inşa edebileceğini vurgulayan Davutoğlu, “Ebediyete kadar emanetine sahip çıkacağız” dediği Süleyman Şah’ı ise şu sözlerle andı: “Ruhun şâd olsun, bize toprak kıldığın vatan ebediyen vatanımızdır, emanetin emanetimiz ve onurumuzdur. Allah o bayrağı o gönderden indirmesin.”

Şam rejimi tepkili 

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın, harekattan bir gün önce operasyonu Suriye’nin İstanbul’daki Konsolosluğuna resmi bir şekilde bildirdiğini duyurdu. Fakat nakil işlemi için Suriye’nin izni olması gerektiğini iddia eden Şam rejimi, “Türkiye, Fransa ile 1921’deki anlaşmasına rağmen bu konuda Suriye’nin onayını beklemedi. Süleyman Şah Türbesi’ne ilişkin anlaşma hükümlerinin ihlal edilmesinden ve bu ihlalin yol açacağı sonuçlardan tamamen Türk otoriteleri sorumludur” açıklaması yaptı. 


‘Adı Süleyman Şah olsun’

Süleyman Şah Türbesi’nin nakledileceği Suriye Eşmesi’nin karşısında bulunan Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine bağlı Eşmeler Köyü muhtarı Suphi Yavuz, bundan sevinç duyduklarını belirterek, “Köyümüzün adının da Süleyman Şah olarak değiştirilmesini istiyoruz” dedi. Bu konudaki düşüncesini köylülerle paylaşıp teklif oluşturmayı tasarladığını belirten Yavuz, türbenin yeni yerinin çok güvenli bir nokta olduğunu kaydetti. . 

Türbenin nakledileceği ‘Suriye Eşmesi’ olarak açıklanan köy, Türkiye sınırına kuş uçuşu 500 metre uzaklıkta. Suriye’deki Eşmeler Köyü şu anda PYD’nin kontrolünde bulunuyor. 

Neslimizden biri gelir...

‘Şah Fırat’ Operasyonu, Süleyman Şah’ın hayatının anlatıldığı ‘Diriliş: Ertuğrul’ dizisindeki bir diyalogla kesişince dikkat çekti. Dizinin geçtiğimiz hafta yayınlanan 9. bölümünde Süleyman Şah ile Kurdoğlu karakterleri arasında bir tartışma yaşanmış ve kendisine “Demiştim, Halep bizim mezarımız olacak!” şeklinde hitap eden Kurdoğlu’na Süleyman Şah söyle seslenmişti: “Merak etme Kurdoğlu, neslimizden biri gelir, mezarımızı burada komaz.”

#TSK
#Süleyman Şah Saygı Karakolu
#yıldırım operasyon
9 yıl önce