|

Amerikalı zannettik

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Türk askerlerini taşıyan konvoya bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda Uzman Çavuş Adem Şengül şehit oldu, bir asker yaralandı. Saldırıyı üstlenen Taliban örgütü, asıl hedeflerinin Amerikalılar olduğunu açıkladı

Yeni Şafak
04:00 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 22:04 - 26/02/2015 Perşembe
Diğer
Afganistan’da Taliban’ın, yanlışlıkla Türk timini taşıyan konvoya bombalı saldırı düzenlemesi sonucu 1 asker şehit oldu, bir asker de yaralandı. NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Sivil Temsilcisi Büyükelçi İsmail Aramaz’ı almak üzere Afganistan Türk Görev Kuvvet Komutanlığı’ndan Türk Büyükelçiliği’ne gelen iki zırhlı araca, dün sabah Türkiye saati ile 05.45 sularında yol kenarında duran bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. 

ZIRHLI ARAÇ HASAR GÖRDÜ

Patlamanın şiddetiyle büyükelçilik lojmanlarının camları kırıldı. Saldırıda, büyükelçiliğe arka kapıdan giriş yapmak üzere olan araçlardan biri ağır hasar gördü. Araç içindeki Piyade Uzman Çavuş Adem Şengül olay yerinde şehit oldu, Piyade Uzman Çavuş Ahmet Basatlı ise yaralandı. Patlama sırasında büyükelçilik lojmanlarının camları kırıldı. İkinci araçta bulunan askerler, yaralı arkadaşlarını Bagram’daki NATO üssü hastanesine götürdü. Yaralının sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Saldırıda, yoldan geçmekte olan bir Afgan sivil de hayatını kaybetti.

YANLIŞLIKLA ZARAR GÖRMÜŞTÜR

Taliban örgütünün sözcüsü Zabihullah Mücahit, saldırıyı üstlendiklerini ifade ederken, “Kabil’deki Türk Büyükelçiliği sokağından geçen ABD aracının hedef alındığını” öne sürdü.  Mücahit, yaptığı ikinci açıklamada ise, "Bölgeden geçen ABD’ye ait araçları hedef aldık, ölenler de ABD vatandaşı, eğer saldırı anında Türklere ait araç da bölgede varsa yanlışlıkla onlar da zarar görmüştür, bizim Türklere düşmanlığımız yok" dedi. 

BİLEREK SALDIRMAZLAR

Bu arada eski Dışişleri Bakanı ve bir dönem NATO’nun Afganistan Kıdemli Sivil Temsilcisi görevini yürüten Hikmet Çetin, Türk askerlerine yönelik bilinçli bir saldırı olmayacağı düşüncesini taşıdığını söyledi. Çetin şunları kaydetti: “Araçlar, corps diplomatique plaka taşıyor. Üzerinde Türk bayrağı ya da arma gibi herhangi bir işaret yok.Bilerek veya isteyerek Türk araçlarına, Türk askerlerine yönelik bir saldırı olmayacağı düşüncesindeyim. Afganistan’da sadece Türk askerinin değil her Türk'ün, her vatandaşın çok iyi bir imajı var.” 

Afganistan Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı General Abdul Raşit Dostum da saldırıyı kınayarak, “İyi ve kötü günde Afganistan halkının yanında olan Türkiye Cumhuriyeti’nin acısını paylaşıyorum” dedi. 

Saldırı Afganları üzdü

Bombalı saldırı, Afgan halkını da üzdü. Kabil sokaklarındaki Afgan vatandaşlar saldırıyı ve Türk askerinin şehit edilmesini kınadı. Türk askerlerini kendi askerleri gibi gördüklerini söyleyen Afganlar, Türkiye’ye dostluk mesajları gönderdi. Türk askerine duyduğu sevgiyi dile getiren Can Muhammed İbade, “Biz onları kendi askerlerimiz gibi görüyoruz. Biz Türk halkını da askerini de seviyoruz” derken, Ahmed Sayidullah da, “Onların zarar görmesine asla razı olmayız” diye konuştu. 


Varlığımız sürecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bombalı saldırıya ilişkin, "Bu saldırı doğrudan Türk askerine yönelik mi, başka amaçlı mıydı, buna yönelik soruşturma devam ediyor” dedi. Çavuşoğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Biz Afganistan’ın istikrarı için oradayız. Biz oraya muharip güç göndermedik. Gayrimuharip güç gönderdik. Bugüne kadar Türk askeri Afganistan’da, Afganistan’ın kalkınması için ve insani yardımların en kısa yoldan, doğrudan halka ulaştırılması için çok önemli görevler gördü. Afgan halkı tarafından da seviliyor ve takdir ediliyor. Dolayısıyla bizim Afganistan’daki mevcudiyetimiz devam edecektir. Afgan kardeşlerimize her türlü yardımımız devam edecektir.”


Erdoğan bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kanlı saldırının ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile telefon görüşmesi yaptı. Gani, olayın aydınlatılması için gereken her şeyin yapılacağını, bilgilerin paylaşılacağını ve bu hususta her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Erdoğan da her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı ayrıca, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Sivil Temsilcisi Aramaz’dan da bilgi aldı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu da “Türkiye, Afganistan’ın istikrarı, huzuru için yapmakta olduğu katkıyı yapmaya devam edecektir. Bu alçakça saldırıyı yapanları hem lanetliyor hem de cezalandırılmalarını bekliyoruz” dedi. 
#Afganistan
#NATO
#ABD
9 yıl önce