|

Kaçak yapılara İHA'lı gözetim

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 19:40 - 24/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ortofoto projesi kapsamında 2014-2015 yıllarında kentsel alanlarda, turizm ve kıyı bölgelerinde mevcut durum tespiti yapmaya devam ediyor. Ortofoto projesi tamamlandıktan sonra insansız hava araçları (İHA) 3 ayda bir kıyılarda kaçak yapılaşmayı kontrol edecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla başlatılan proje, bu yılın ikinci yarısında İHA'ların da kullanımı ile havadan görüntü alımlarına devam edecek ve farklılıklar ortaya çıkarılacak.


HEDEF DÜNYA BİRİNCİLİĞİ

Mavi bayraklı deniz noktasında Türkiye’nin dünya üçüncüsü olduğunu söyleyen Bakan Güllüce, şöyle konuştu: “Kıyıları korumada oldukça başarılı ülkeyiz. Sağlıklı kıyılarımız, mavi bayraklı kıyılarımız var. Şimdi bizim kıyılarda mavi bayrak konusunda yeni iddamız birinci olmak. Kıyıların işgal edilmemesi ilgili, kıyıların kötü amaçlı kullanılmaması ilgili, kıyılarda yapılaşmama ilgili Ortofoto uçuşlarımız devam ediyor. Ve bu uçuşlarla nereler işgal edildiği tespit edeceğiz. Ortofoto uçuşları tamaladıktan sonra tespitler yapılacak. Ondan sonrada 3 ayda bir insansız hava aracıyla uçuşlar yaptırarak orada değişme varsa, görmediğimiz yapılaşma varsa bilgisayarla kontrol ederek oralara müdahale edeceğiz.” 


'ORTOFOTO'  PROJESİ BU YIL TAMAMLANACAK

Ortofoto projesi ve yapılacak olan yeni uygulama hakkında bilgi veren Güllüce, “Ortofoto projesi kapsam, maliyet, zaman ve kullanılan teknoloji bakımından Türkiye’de bir ilk olup dünyada da sayılı projelerinden. Bu yılda proje bitmiş olacak. Bu yılın 2. yarısında proje kapsamındaki kentsel alanlarda, turizm alanlarında, özel çevre koruma alanlarında ve kıyı bölgelerinde uzaktan algılama yöntemleriyle farklılıklar tespit edilecek” dedi.


Yabancılar en çok İstanbul’u sevdi

Yabancılara konut satışında payını artırmayı sürdüren İstanbul, yabancılara konut satışında yaklaşık yüzde 30 paya sahip oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiye göre, yabancılara konut satışı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 55,6 arttı ve 18 bin 959 adetle tarihi zirvesine ulaştı. Yabancılara 2013 yılında 12 bin 181 konut satışı gerçekleşmişti. Yabancılara geçen yıl aralık ayında konut satışı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,7 artarak bin 855 oldu. Geçen yıl yabancılar aylık ortalama bin 600 konut satın alırken,  2013 yılında bu sayı bin civarındaydı.

#istanbul
#kaçak yapılar
#iha
#denetim
9 yıl önce