|

Kamikaze hakime hukuk dersi

Yetkisi olmadığı halde polis avukatlarının tahliye taleplerini işleme koyup soruşturma savcılarından dosyaları talep eden İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'e 2. Sulh Ceza Hakimi'nden hukuk dersi gibi bir uyarı yazısı gitti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 00:21 - 25/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Yazıda talepleri değerlendirme yetkisinin CMK'nın 26 maddesine aykırı olduğu hatırlatıldı. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimi ise Asliye Ceza hakimine 'Senin böyle bir yetkin yok. Karar verme yetkisi bende. Avukatların dilekçelerini bana gönder” dedi.



SAVCILARDAN DOSYA İSTEDİ


İstanbul'da paralel yapıya ilişkin operasyonlar çerçevesinde tutuklanan polislerin avukatları tahliye için yeni bir oyuna girişmişti. Aralarında Samanyolu Yayın Gurubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatlarının da bulunduğu bazı avukatlar, Sulh Ceza Hakimlerini reddettikleri bahanesiyle 20 Nisan'da hakimi özel yetkili eski mahkeme başkanı olan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurmuştu. Hakim Metin Özçelik de paralel yapı soruşturmalarına bakan savcılardan dosyaları talep etti. Soruşturma savcıları ise Özçelik'in talebini dosyaya bakmaya yetkili olmadığı gerekçesiyle reddetti.



CMK'YA DA AYKIRI


Savcıların reddetmesini aldırış etmeyen Özçelik bu kez de bütün Sulh Ceza Hakimiliklerine bir yazı yazdı ve avukatların redd-i hakim ve tahliye taleplerinde bulunduklarını söyledi ve görüşlerini istedi. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimleri ise Özçelik'e “yetkisizlik” uyarısı yaptı. İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Durmuş Karaçalı tarafından İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen yazıda, daha önce bu yönde deneme ve yazışmalar yapıldığı, bunun üzerine Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün Asliye Ceza Mahkemeleri'nin, Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kararlarını denetleyemeyecekleri yönünde bir yazısı olduğu hatırlatıldı. Öte yandan Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği de bir girişimde bulunarak İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne bir yazı gönderdi. Yazıda tutuklu avukatlarının tahliye taleplerine yönelik dilekçeleri değerlendirme yetkisinin kendilerinde bulunduğu ve dilekçelerin hızlı bir şekilde kendilerine gönderilmesi gerektiği ifade edildi.


#Durmuş Karaçalı
#paralel yapı
#Kamikaze hakim
9 yıl önce