|

Kar yağışı kuş cennetine can verdi

Samsun'un Bafra ilçesinde "kuş cenneti" olarak bilinen Kızılırmak Deltası'nda yeni yılın ilk günlerinde etkili olan kar yağışı göllerdeki su oranını yükseltince deltadaki kuş popülasyonu da arttı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürü Demir, "Geçen yıl kuraklık nedeniyle Sibirya'da kışı geçiren göçmen kuşlar, bu yıl yeniden deltaya döndü" dedi.

Yeni Şafak
11:22 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 09:32 - 24/01/2015 Cumartesi
AA

Samsun'un Bafra ilçesinde "kuş cenneti" olarak bilinen Kızılırmak Deltası'nda yeni yılın ilk günlerinde etkili olan kar yağışı göllerdeki su oranını yükseltince deltadaki kuş popülasyonu da arttı. Göçmen kuşların üreme ve yaşam yeri olan Kızılırmak Deltası'nda bu yıl birçok kuş türü göç etmeden kış sezonunu geçiriyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle "kuş cenneti" içindeki 7 gölde su seviyesinin yükselmesi, kuş sayısını da artırdı. Geçen yılın kış döneminde farklı türlerdeki 97 bin kuşa ev sahipliği yapan deltada bu dönem yaklaşık 130 bin kuşun sayımı yapıldı. Küresel ısınma nedeniyle geçen yıllarda kuş sayısı azalan "kuş cenneti"nde son yıllarda alışık olunmayan bir canlılık yaşanıyor. 347 değişik türdeki binlerce kuşun bir arada görüldüğü deltada, kuş türünün ve sayısının artması, doğa bilimcileri ile doğal hayat meraklılarını da yöreye çekmeye başladı.


DELTAYA İLGİSİ DE ARTTI

Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürü Murat Demir, yoğun kar yağışıyla Kızılırmak Deltası'ndaki göllerde geçen yıla oranla su seviyesinin iki kat arttığını söyledi. Deltadaki biyoçeşitlilik ve göçmen kuşlar için suyun çok önemli olduğuna işaret eden Demir, şunları kaydetti:

"Su seviyesinin yükselmesi kuş polülasyonunu da arttırdı. Geçen yıl kuraklık nedeniyle Sibirya'dan göç etmeyen ve bulundukları yerlerde kışı geçiren göçmen kuşlar, bu yıl kışı geçirmek için yeniden deltaya döndü. Kuş popülasyonunun artması özellikle yerli ve yabancı kuş gözlemcilerinin deltaya ilgisini de artırdı."

KIZILIRMAK DELTASI

Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip olan Kızılırmak Deltası'nda, irili ufaklı çok sayıda göl, sazlık alanlar, ender subasar çayırlar, 12 bin hektarı bulan sulak alan bulunuyor. Delta, barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor. Ördek, kaz ve kuğu gibi su kuşlarının bulunduğu deltada, şahin ile doğan gibi binlerce yırtıcı kuş ve bülbüller, kuyruk sallayanlar gibi ötücülerin on binlercesini görmek mümkün.

#kızılırmak
#delta
#kuş cenneti
9 yıl önce