|

Karakutu’ya kırmızı bülten

Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon’un karakutusu olarak nitelendirilen Tuncay Güney hakkında yakalama kararı çıkarttı. Yurt dışında olan Güney, İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranacak.

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2014 الجمعة
Güncelleme: 08:43 - 21/11/2014 الجمعة
Yeni Şafak
CİHAT ARPACIK

Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan, Kanada’da yaşayan ve “Ergenekon’un karakutusu” olarak nitelendirilen Tuncay Güney hakkında yakalama kararı verdi. Yakalama kararı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. Maddesi uyarınca hakkında yakalama kararı çıkarılan Güney’e “Ergenekon Terör Örgütü Üyeliği ve Casusluk” iddiası yöneltiliyor. Yakalama gerekçesinde Güney hakkında kuvvetli suç şüphesinin var olduğu belirtildi.


ÖRGÜT ÜYELİĞİ VE CASUSLUK

Dönemin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve karara bağlanmasının ardından temyiz için Yargıtay’a gönderilen Ergenekon davası haricinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yürütülen soruşturma devam ediliyor. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan, yurt dışında yaşadığı belirtilen firari şüpheli Güney hakkında , “Ergenekon silahlı terör örgütüne üyelik” ve “casusluk” suçlamalarına ilişkin yakalama emri çıkarılmasını talep etti.


İNTERPOL ARAYACAK

Bu talebi değerlendiren Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, Güney hakkında, yakalama emri çıkarılmasına hükmetti. Hakimlik ayrıca, Güney’in kırmızı bültenle aranması ve bulunduğu ülkeden iadesi için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasını da kararlaştıracak. Bakanlık yazısı sonrası İnterpol’e başvurulacak. Böylece Güney’in yakalanması için İnterpol de devrede olacak.


MİT’in İpek’i

Ergenekon terör örgütünün ortaya çıkmasına neden olan Tuncay Güney’in MİT elemanı olduğu, MİT’teki kod adının da ‘İpek’ olduğu 2001 yılında polise verdiği ifadelerde ortaya çıkmıştı. Güney, İpek kod adıyla MİT’in Türkiye-İran Masası’na bağlı olarak görev yapıyordu. Ancak sonradan MİT, Tuncay Güney’i JİTEM ve Ergenekon’un içine sızdırdı. Güney polisteki sorgusunda deşifre olunca, dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun tarafından ABD’ye gönderildi. Tuncay Güney’in MİT elemanı olduğunu eski MİT Kontrterör Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Eymür de üstü örtülü biçimde yazmıştı. 1992 yılında MİT Güney’in görevini değiştirdi. JİTEM ve Ergenekon’a sızma görevi verilen Güney, ilk kez bu tarihte albay rütbesiyle Ağrı’da görev yapan Veli Küçük ile tanıştı. Küçük Güney’i gazeteci kimliği adı altında istihbarat edinmesi için birçok görevde kullanmıştı.

#Ergenekon
#Tuncay Güney
#yakalama kararı
٪d سنوات قبل