|

Kara'ya 3 yıl

Bakırköy Başsavcılığı, 17-25 Aralık darbe girişiminin mimarlarından Savcı Celal Kara için de iddianamesini tamamladı. Kara'nın 3 yıl hapsi isteniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2015 Cuma
Güncelleme: 21:06 - 16/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

HSYK'nın yargılama izni verdiği 17-25 Aralık darbe girişiminin mimarları hakkında hapis cezaları isteniyor. 'Bildiri dağıtan savcı' olarak akıllara kazınan Muammer Akkaş ile 25 Aralık hakimi Süleyman Karaçöl'ün ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Savcı Celal Kara için de iddianamesini tamamladı. Akkaş hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçundan 3 yıla kadar hapis, Karaçöl hakkında 'görevi ihmal' suçundan 2 yıla kadar hapis isteyen Başsavcılık, Kara için ise 'görevini kötüye kullandığı' gerekçesiyle 3 yıl hapis cezası talep etti.



DOSYA AĞIR CEZA'DA


17 Aralık darbe girişiminin savcılarından Celal Kara hakkında hazırlanan iddianamede, Kara'nın o süreçte imza attığı usûlsüzlükler sıralandı. Kara'nın soruşturmada, 'maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için dosyadaki şüphelilerin lehine ve aleyhine bütün delilleri toplamadan, suçun işlendiğine ve mal varlıklarının bu suçlardan elde edildiğine dair kuvvetli şüphe sebebi belirlemeden mal varlığına el konulması için mahkemeden talepte bulunduğu' aktarıldı. Kara hakkında 3 yıl hapis isteyen Bakırköy Başsavcılığı, şüphelilerle ilgili iddianamesini Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.



ŞİKAYET GÜLER'DEN


Kara hakkındaki ihbar ise Avukat Fatih Aysan, Erdoğan Çil ve Mustafa Polat tarafından HSYK'ya iletildi. Dosyanın şikayetçileri ise eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler. İddianamede suç tarihi olarak 23 Ağustos 2013 ile 30 Ocak 2014 tarihleri gösterildi. Muammer Akkaş ile Süleyman Karaçöl hakkındaki soruşturma ise o dönem İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çokakkadı'nın 26 Aralık günü yaptığı basın açıklaması ile ihbarlar üzerine başlatıldı.



YARGITAY'DA GÖRÜLECEK


Kara, Akkaş ve Karaçöl hakkındaki dosya, 17-25 Aralık operasyonları sürecinde görev yaptığı Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Bakırköy Adliyesi'ne gönderilmiş, soruşturma adliyedeki en kıdemli Başsavcıvekili olan Engin Uçak'a verilmişti. Uçak'ın hazırladığı iddianame 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından dosyalar 'şüphelilerin birinci sınıf hakim-savcı olması nedeniyle' Yargıtay'a havale edilecek ve dava aşaması Yargıtay'da başlayacak.



HAK MAHRUMİYETİ GELİYOR


Şüpheliler sözkonusu suçlamalardan ötürü ceza alırsa bir dizi haktan mahrum kalacak. Akkaş, Kara ve Karaçöl, kamu görevi üstlenmekten, seçme ve seçilme hakkından, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooparatif ve siyasi parti yöneticisi ya da denetçisi olmaktan mahrum kalacak.



Kanunsuzlar


17-25 Aralık darbe girişiminin mimarları hakkında iddianamede çarpıcı tespitler bulunuyor. İşte o tespitler:


* '25 Aralık' Savcısı Muammer Akkaş, telefon dinlemeleri dışında başka hiçbir delil araştırması yapmadı. 1005 sayfalık polis fezlekesini incelemeden gözaltı talimatı verdi.


* Akkaş, İstanbul Sancaktepe'deki orman arazisine maden ruhsatı verilmesi suçlamasıyla ilgili, İstanbul'daki üniversiteler yerine Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne rapor yazdırdı. Bilirkişilere keşif dahi yaptırılmadı.


* İstanbul Emniyeti'nin dahi ayrıntılı bilgi sahibi olmadığı 25 Aralık soruşturmasıyla ilgili bilgi ve belgeleri medya ile paylaşarak soruşturmanın gizliliğini ihlal etti.


* Dönemin özel yetkili hakimi Süleyman Karaçöl, bazı şüphelilerin malvarlıklarıyla ilgili Akkaş'ın el koyma talebini usûlsüz olarak kabul etti. Karaçöl, evrakları da incelemedi.


* Celal Kara, usûlsüz elde edilen telefon görüşmelerinin tape haline getirilmesine müsaade etti, imha ettirmedi.



Bunlar daha başlangıç


Fetullahçı Terör Örgütü (FETO) üyesi oldukları değerlendirilen ve haklarında birçok şikayet bulanan yaklaşık 100 hakim ve savcı hakkındaki inceleme HSYK tarafından sürdürülüyor.



Yedinci katta herkes gördü


Muammer Akkaş hakkında düzenlenen iddianamenin tanıkları oldukça dikkat çekici. Bir dönem İstanbul Adliyesi'nin 7'nci katındaki özel yetkili soruşturma bürosunda görevli birçok savcı bu soruşturmada tanıklık yaptı. Tanıklar arasında eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ile eski Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan da bulunuyor. Emniyet Müdürü Hakan Sıralı ile adliyede görevli bir yazı işleri müdürü de soruşturmaya tanık sıfatıyla eklendi.








#Fetullahçı Terör Örgütü
#Oktay Erdoğan
#Muammer Akkaş
9 yıl önce