|

Kardeşlik havaalanı

Terör örgütünün 100'den fazla saldırısı nedeniyle 2 yıl geciken Yüksekova'daki havaalanı açıldı. Başbakan Davutoğlu, “Ey Selahaddin Eyyubi... Sen nasıl Ortadoğu coğrafyasını kardeş kılmışsan biz de kardeş kılacağız” diyerek havalimanının isminin Selahaddin Eyyubi olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2015 الأربعاء
Güncelleme: 22:23 - 26/05/2015 الثلاثاء
Yeni Şafak

Terör örgütünün şantiye baskınları, 100'den fazla saldırısı ve engelleme çabaları nedeniyle açılışı 2 yıl geciken Selahaddin Eyyubi Havalimanı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle hizmete girdi. Türkiye'nin 55., AK Parti döneminin 29. havalimanı, Hakkarililerin havaalanı özlemini de giderdi.


Törende ilk önce kürsüye çıkan Davutoğlu, “Çanakkale'de nasıl ecdadımız omuz omuza yürümüşse, biz de geleceğe hep birlikte yürüyeceğiz. Ülkemizin hiçbir coğrafyası, hiçbir santimetrekaresi birbirine ırak olmayacak. Gönüller birbirine ırak olmayacak” dedi.



YENİ SINIR KAPISI


Davutoğlu, “Bugün güzel hediye olarak, Derecik-Karaüzüm Kapısı'nın da resmi açılışı için imzayı atıp öyle geldim. Hayırlı olsun. Bu havalimanı, sadece Hakkari'de yaşayan vatandaşlarımıza değil, Iraklı, İranlı misafirlerimize de mekan olacak, buradan uçacaklar. Vizyonumuz, Yüksekova'yı sadece Hakkari'nin değil, bütün çevre ülkelerin de önemli bir ulaşım merkezi kılmak, bu yolla, Hakkari'yi Türkiye'nin yükselen illeri arasına sokmaktır” diye konuştu.



SINIRLAR SUNİ OLACAK


Irak'taki Kürt, Türkmen, Arap, Sünni, Şii bütün Iraklıların kardeşleri olduğunu belirten Davutoğlu, “Bu suni sınırlar, zaman gelecek öylesine aşılacak ki kardeş kardeşle buluşacak. Herkes, bütün sınırlara saygı gösterecek ama Erbil'den Yüksekova'ya insanlar uçmak için gelecekler. Buradan oraya ticaret yapmak için gidecekler” dedi.





BİRLİK SEMBOLÜMÜZ


Davutoğlu, şöyle devam etti:


“Biraz önce Sayın Cumhurbaşkanımızla istişare ettik: Birlik ve kardeşlik deyince akla kim gelir? 'Yüksekova Havalimanı'na öyle bir ad verelim ki Kürtler de Türkler de Araplar da 'işte bizim liderimiz, birlik sembolümüz' desin ve 'Kudüs Yahudilerin kutsal mekanıdır' diyenler de bir kez daha utansın. Yiğit Kürt kardeşlerim, bu toprakların yiğit bacıları, inşallah havalimanına bu mesajı vermek için, birlik ve kardeşlik mesajını vermek için ve 'Kudüs ebediyyen Kürtlerindir, Türklerindir, Araplarındır, Müslümanlarındır' demek için bu havalimanına Selahaddin Eyyubi adını veriyoruz.



SANA SÖZ VERİYORUZ


Bütün Türkiye sana söz veriyor ey Selahaddin Eyyubi. Sen nasıl Ortadoğu coğrafyasını kardeş kılmışsan biz de kardeş kılacağız. Sen nasıl 'Kudüs Haçlıların değildir' dediysen biz de sen şahit ol, Allah şahit olsun, 'Kudüs İsrail'in değil, Müslümanlarındır' demeye devam edeceğiz. Mescid-i Aksa'ya postallarla girenlerle dost olmadık, olmayacağız. 'Kudüs Yahudilerin mekanıdır' diyenlerle dost olmadık, olmayacağız.”



Hakkari geleceğe çok farklı yürüyor




Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına Kürtçe “Roja ve baş be” (Gününüz hep böyle aydın olsun) diyerek başladı. “Bugün tarihi bir gün” diyen Erdoğan, “Hakkari, Yüksekova, Çukurca, Şemdinli hatta hemen başımızdaki Urumiye şehri için yeni bir dönemin kapısını açıyoruz. Artık Hakkari bugün Selahaddin Eyyubi Havalimanı'yla geleceğe farklı yürüyor” diye konuştu. Bu açılışın 2 yıl ertelendiğini, 99 kere buraya saldırı olduğunu, iş makinalarının yakıldığını, müteahhitlerin tehdit edildiğini vurgulayan Erdoğan, “Bütün bunlara rağmen kararlıydık, azimliydik, çünkü Hakkarili kardeşlerimi bu imkandan mahrum bırakmak için ellerinden gelen herşeyi yapanlara karşı dedik ki; Er veya geç bitireceğiz dedik ve bitti. 'Hakkarili kardeşimiz de insanca yaşamını mutluluğuna erecek” dedi.



ZERDÜŞTLERLE İŞİM YOK


Erdoğan, “Ne diyorlardı. Buraya uçak ile asker gelecekmiş. Askerin her türlü aracı var. Gelmek istediğinde zaten gelir. Bu havalimanı esas Hakkarili kardeşime lazımdı. Niye yaptırmamak için ellerinden geleni yaptılar? Bunlar benim Kürt kardeşimi sevmiyor. Biz Kürt kardeşimizi Kürt olduğu için sevmiyoruz. Beni yaradan Allah onu da yarattığı için seviyoruz. Biz de üstünlük kim Allah'a daha yakınsa öyledir. Ölçü bu. Ama birileri de Zerdüşttür. Zerdüştlerle de benim işim yok” diye konuştu.



HAKKARİ'YE İHANETTİR


Erdoğan, şöyle konuştu:


“Havalimanının inşasını engellemeye çalışmak Hakkari'ye ihanettir. İstiyorlar ki Hakkarili kardeşim buraya sıkışsın kalsın. Diğer ülkelere, diğer şehirlere rahatça ulaşamasın. Biz işte bu oyunu bozduk. Artık Hakkari Türkiye'nin diğer 80 vilayetiyle de Avrupa'yla da dünyayla da bütünleşti, birleşti.”



YAPIMI ÇİLELİ OLDU


Havaalanının yapımının çok çileli ve zor olduğunu belirten Erdoğan, “Başbakan olarak Hakkari'ye beş kez geldim. Cumhurbaşkanı olarak ilk kez geliyorum. Bugün Hakkari'de 73 km bölünmüş yol var. Bu yollar örgüte rağmen yapıldı. Örgüt ve onun güdümündeki partinin bölge halkına yapıtı baskıları biliyoruz. Yıllarca baskıdan şikayet edenler şimdi aynısını yapıyor” dedi.



PKK yüzünden 2 yıl gecikti


Yüksekova'ya 3 kilometre uzaklıkta Dağlıca yolu üzerindeki Aksu Köyü yakınlarında yapılan Selahaddin Eyyubi Havalimanı daha ilk günden PKK'nın hedefi oldu. Havaalanını engellemek isteyen terör örgütü, şantiye, taşıt ve çalışanlara yönelik 100'den fazla saldırı yaptı, 25 işçiyi rehin aldı, 11'ini de kaçırdı. Bu saldırılarda 7 asker ile 1 polis şehit oldu, 6 vatandaş hayatını kaybetti. Sadece terör saldırıları nedeniyle havalimanının tamamlanması 250 gün gecikti. Buna, yaklaşık 375 günlük çevresel ve mevsimsel etkenler de eklenince gecikme 625 güne çıktı. Ancak PKK'nın tüm engelleme çabaları hükümetin kararlı duruşu ile sonuçsuz kaldı. Toplam 102 milyon lira harcanarak tamamlanan havalimanı, terörle anılan bölgenin makûs talihini de değiştirecek.


İlk test uçuşu 21 Mayıs'ta gerçekleştirilen havalimanı, Hakkari'ye 65, Yüksekova'ya yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alıyor. Yıllık 2 milyon yolcu kapasitesili havalimanı, 22 bin metrekaresi kapalı 2 milyon metrekare alana kuruldu. Uzunluğu 3,2 kilometre, genişliği 45 metre piste sahip.


#Davutoğlu
#Selahaddin Eyyubi
#yeni havaalanı
#seçimler
#ak parti
#Dağlıca
٪d سنوات قبل