|

Katliam için geldiler

Kamu düzeni sağlanması kararının üzerinden 24 saat geçmeden PKK, Cizre’de Nur Mahallesi’ni gece kuşatma altına alıp uzun namlulu silahlarla saldırı düzenledi. Saldırı sırasında teröristler belediyeye ait Mem-u Zin Kültür ve Sanat Merkezi'ni de etrafa ateş açmak için kullandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/12/2014 Sunday
Güncelleme: 22:49 - 27/12/2014 Saturday
Yeni Şafak

2 evi yakan teröristler güvenlik güçlerinin müdahalesini önlemek için belediye kepçeleriyle hendek kazdı. Sabaha kadar süren çatışmalarda HÜDA-PAR ilçe yöneticilerinden Aziz Deniz’in babası Abdullah Deniz, Barış Dalmış ve PKK’lı Yasin Özer can verdi. Dört kişi de ağır yaralandı.


Hükümete kamu düzeni konusunda taahhüt verildiği gece, PKK’nın gençlik yapılanması olarak bilinen Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDGH), Cizre’de çoğunlukla dindar insanların yaşadığı Nur Mahallesi’ni kuşatma altına alıp militanlarca önceden belirlenen evlere uzun namlulu silahlarla saldırı düzenledi. Şengal’de öldürülen 4 YPG militanının cenazeleri için dağdan geldiği öğrenilen teröristler bir çok evi de ateşe verdi. Çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de ağır yaralandı.


YANAN EVLERE İTFAİYE GİTMEDİ

Gece 03.00 civarı başlayan olaylarda Özkan Caddesi’ndeki Sultan Sokak ve Mem-u Zin Kültür ve Sanat Merkezi binası etrafa ateş açmak için kullanıldı. Olaylar, ikinci bir 6-7 Ekim olayları çıkarma çabası olarak nitelendirildi. Elektrikler kesildi, telefonla iletişim kurulamadı. Belediye, itfaiye taleplerini yerine getirmedi. Benzer bir durum Kobani provokasyonunda da yaşanmıştı. Siirt Belediyesi’ne ait itfaiye araçları yangınlara müdahale etmemişti.


AMBULANS GELMEDİ CAN VERDİ

Şırnak Valiliği'nden yapılan ilk açıklamada, hayatını kaybedenlerin HÜDA-PAR ilçe yöneticilerinden Aziz Deniz’in babası Abdullah Deniz (66) ile PKK’lı Yasin Özer (19) olduğu, Nedim Kültür, Hakim Budak ve Hekim Kasırga'nın da yaralandığı bildirildi. Akşam saatlerinde yapılan ikinci açıklamada ise çatışma ortasında kalarak yaralanan 15 yaşındaki Barış Dalmış'ın da hayatını kaybettiği ve bir ağır yaralının kimlik tespitinin yapılamadığı kaydedildi. Bu arada Abdullah Deniz’in yollar kapalı olduğu için ambulansın gecikmesi nedeniyle can verdiği ve mahalleye girişi engelleyen teröristlerin cenazenin alınmasına akşam saatlerine kadar izin vermediği öğrenildi. 


Öte yandan Uludere olayının da yıldönümü olması sebebiyle, PKK yandaşlarının, yasadışı eylemler yapılması için toplantılar yaptığı bildirildi.


Kamu düzeni lâfta kaldı

İmralı’dan gelen mesajların kamuoyuyla paylaşılmasının ardından Kandil adım atarak çözüm sürecini rahatlatmıştı. Bölge illerinde sokakları terörize eden PKK’nın gençlik yapılanması Kandil’de 21-24 Aralık tarihleri arasında bir toplantı yaptı. Toplantıda otobüs yakma, yol kesme, şiddete başvurma gibi çözüm sürecini sabote edecek eylemlerden kaçınılması gerektiği talimatı verilmişti.  4 günlük toplantıda, otobüs yakma, kepenk kapatma gibi kamu düzenini etkileyen ve kamuoyunu rahatsız eden eylemlerin yanlış olduğu belirtilmişti. Ancak Cizre’de yaşananlar kamu düzeni sözünün lafta kaldığı yorumlarına neden oldu.


Belediyeden örgüte hendek desteği

Nur Mahallesi’ne yönelik saldırı sırasında HDP’li Cizre Belediyesi’nin ateşe verilen evleri söndürmek için itfaiye göndermediği ve ateş açılan binalardan birisinin de belediyenin kültür merkezi olduğu öğrenildi. PKK’lıların, mahalleye güvenlik güçlerine ait araç girişini engellemek amacıyla hendek kazmak için belediyeye ait iş makinaları ile barikatların yapılması için belediyeye araçlarını kullandığı öğrenildi. 


SABAH SAATLERİNDE GİRİLEBİLDİ

PKK’lıların kazdığı hendekler yüzünden güvenlik güçleri bölgeyi ancak sabah saatlerinde kontrol altına alabildi. Güvenlik güçleri, zırhlı araçlar ve helikopterlerle çalışmalarını sürdürdü.


Belirlenen evlere kurşun yağmuru

Olaylar, Şengal’de öldürülen 4 YPG militanının cenazelerinin Habur'dan Türkiye’ye getirilmesiyle başladı. Bazı kişilerin sınır ötesinden gelen teröristlere HÜDA-PAR üyelerinin evlerini gösterdikleri görüldü. Teröristler gösterilen evlere ateş açtı, bazı evleri de ateşe verdi. Öte yandan PKK’lıların bir kaç aydır Nur ve Cudi mahallelerine kamu görevlilerini sokmadıkları, elektrik arızalarını onarmak için gelenleri dahi engellediği belirtiliyor.


Dindar Kürtleri tasfiye çalışması

HÜDA-PAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, vatandaşların saatlerce ateş altında kaldığını söyledi. “Yapılan bölgede mütedeyyin Kürtlerin tasfiye projesidir. Dindar Kürtlere saldırılar ilk değil" diyen Yılmaz, saldırının DBP'den önceki sabah HÜDA-PAR'a yapılan ziyaretin ardından gelmesine dikkat çekti. Yılmaz, "Saldırıda ilk andan itibaren emniyet müdürlüğü ve diğer yetkililere haber verilmesine rağmen müdahale edilmemiş, basında yer aldıktan sonra gündüz 10 sonrası, yani 7 saat sonra müdahale edilmiştir” ifadelerini kullandı.


Tıpkı 6-8 Ekim olayları gibi

HÜDA-PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Erdal Elibüyük, Nur Mahallesi'ne giren yollara hendekler kazınarak araç giriş çıkışının bu şekilde engellendiği ve elektrikle telefon hatlarının da kesildiğini söyledi. Elibüyük “6-8 Ekim olaylarına benzer bir kalkışma bu. Sonuç itibariyle bir partilimizin babası evinde şehit edildi. Saldırıyı yapanlar dağdan inen PKK militanları. Gelişi güzel sokak çatışması değil” ifadelerini kullandı.


Silahlı çatışma istemiyoruz

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, provokatif girişimlerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Yüksek, “Biz Kürtlerin arasında bir iç çatışmanın yaşanmasını istemiyoruz. Silahlı çatışmanın yaşanmasını tasvip etmiyoruz” diye konuştu. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da, Cizre'de yaşananları 'karanlık bir provokasyon' olarak nitelendirdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle ise olaylara ilişkin DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek ve HÜDA-PAR Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ile görüştüğünü belirterek, "Toplumun huzur içinde yaşama hayallerine dönük yapıcı bir çağrıda bulunmak tarafların ortak beyanıdır. Çözüm umudunu zedeleyen her türlü şiddeti kınıyor, itidal çağrısı yapıyoruz " dedi.
#şırnak
#cizre
#çatışma
#pkk
9 years ago