|

Katliam tutanakta

Gazze'ye yardım için yola çıkan Mavi Marmara gemisinde 5 yıl sonra ilk kez keşif yapıldı. 3,5 saat süren keşif çalışmasında mağdurlar, mahkeme heyetine 9 Türk’ün nasıl şehit edildiğini anlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 21:34 - 25/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine, 2010 yılında Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında yer aldığı4 sanığın yargılandığı davaya bakanmahkeme heyeti, gemide keşif yaptı. Saldırıya ilişkin davanın görüldüğü İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri ile olay yeri inceleme ve bilirkişi heyetinin yaptığı keşif yaklaşık 3,5 saat sürdü.



KAMERAYLA KAYDEDİLDİ


Geminin bağlı olduğu Karaköy Salı Pazarı Limanı'na gelen heyet, geminin tamamını inceledi. 9 Türk'ün şehit edildiği, saldırı sırasında gemide bulunan mağdurların bizzat olayın ne şekilde gerçekleştiği, İsrail askerlerinin nasıl müdahale ettiği, nerelerden ateş ettikleri gibi hususların ayrıntılı bir şekilde sözlü ve görsel olarak kamera kaydına alındığı tutanağa geçirildi.



AMAÇ DURDURMAK DEĞİLDİ


Mahkeme heyetince hazırlanan tutanağa ifadesi geçirilen mağdur Mahmut Tural, geminin kaptanı olduğunu belirterek, “Gelenlerin amacı gemiyi durdurmak değil doğrudan gemi içindeki insanların hayatlarına yönelikti. Zira gemiyi durdurmanın başka yolları da vardı ama bunu yapmadılar” dedi.



Terör faaliyeti kapsamında


Keşif tutanağında, toplumsal olaylara ilişkin bilirkişinin “Olayı mağdurların beyanları ile dinledik. Bu eylemin görüntü itibarıyla açık denizlerde sivil bir gemiye karşı silahlı askerlerce bu şekilde gerçekleştirilme şeklinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Roma Sözleşmesine de aykırı şekilde terör faaliyeti kapsamında olduğunu değerlendiriyorum ancak ayrıntılı raporumu mahkemeye ibraz edeceğim” yönündeki beyanı da yazıldı. Heyet, bilirkişilere raporlarını ibraz etmek üzere 1 aylık süre verilmesine karar verdi.



#Mahmut Tural
#Mavi Marmara
#gazze
9 yıl önce