|

Kaz Dağları'nın ormanı artıyor

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, son 40 yılda yapılan ağaçlandırma, rehabilitasyon ve koruma tedbirleriyle Kazdağları'nda orman varlığının yüzde 31 oranında arttığını söyledi. Biyolojik çeşitliliği, zengin bitki örtüsü ve eşsiz topografyasıyla Türkiye'nin önemli orman varlığı arasında gösterilen Kazdağları'nda verimli orman alanlarının da önemli oranda arttığı bildirildi.

Cihan
00:00 - 26/02/2013 Salı
Güncelleme: 22:59 - 26/02/2013 Salı
Yeni Şafak
Kaz Dağları'nın ormanı artıyor
Kaz Dağları'nın ormanı artıyor

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Ateş, 1970 yılında başlayan ve 3 dönem halinde yapılan envanter çalışmaları neticesinde Kazdağları'ndaki orman varlığının 53 bin 853 hektar artarak 227 bin 469 hektara ulaştığını ifade etti. Bu süre zarfında sadece orman varlığının artmakla kalmadığına dikkat çeken Müdür Ateş, "Aynı zamanda verimli orman alanları da yüzde 52 oranında artarak 134 bin 345 hektara ulaştı. Ayrıca 1970 yılında 21 milyon metreküp olan toplam ağaç serveti ise 2013 yılı itibariyle 9 milyon metreküp bir artışla 32 milyon metreküpe yükseldi.

Müdür Ateş, son 40 yılda önemli bir artış sağlanan orman ve verimli orman alanlarının yapılan ağaçlandırma, iyileştirme çalışmalarının yanında yöre halkının ekonomik olarak gelişmesi ve bilinçlendirilmesinin de büyük katkısı olduğuna dikkat çekti. Kazdağları'nın bölümünün Balıkesir bir bölümünün de Çanakkale sınırları içerisinde kaldığı bilgisini veren Recep Ateş, koruma tedbirleriyle son yıllarda orman suçlarının önemli ölçüde azalmasının da ciddi etkisi olduğunu vurguladı.

"KAZDAĞLARI TAM BİR OKSİJEN DEPOSU"

Kazdağları'nın barındırdığı biyolojik çeşitlilik, jeomorfolojik özellikler, endemik türler bol su kaynakları, kültürel ve arkeolojik kaynak değerleri olmasına rağmen orman yangınlarıyla gündeme geldiğine işaret eden Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, "Kazdağları ormanlarının yangına hassas dönemde 15 adet yangın gözetleme kulesi ile 24 saat gözetleniyor. Ayrıca yine aynı dönemde 16 adet yangın söndürme arazözü hazır tutuluyor. Yer ekibine ilave olarak Edremit'te 1 amfibik uçak, 1 helikopter, Balıkesir'de 1 helikopter, Çanakkale'de 1 helikopter, 1 keşif, 4 su atar uçak konuşlandırılıyor." diye konuştu.

Envanter çalışmaları sırasında çıkan diğer bir çarpıcı rakamın ise Kazdağları'nda oksijen üretiminin olduğun altını çizen Müdür Ateş, şöyle devam etti: "Yıllık 771 bin ton oksijen üretimi ile Kazdağları hep ifade edilen oksijen cenneti olma özelliğini pekiştirmiş oluyor. Ayrıca "Kazdağları Ormanlarının Orman Ekosistemi İzleme Programı" dahilinde 6 adet gözlem noktasının gözlemleniyor. 2008-2011 yılı değerlendirmesi sonucunda Kazdağları'na isabet eden tüm noktalardaki ibre-yaprak kaybı (ormanların sağlıklarının izlenmesi) yüzde 25 değerin altında kaldığı gözlendi. Bu durum Kazdağları orman ekosisteminde ormanların sağlık ve hayatiyetini tehdit eden bir olumsuzluk olmadığı anlamına geliyor."

Bölgede Kazdağları Göknarı, karaçam, kızılçam, meşe, kestane ve kayın birçok ağaç türünün bulunduğunu aktaran Balıkesir Orman Bölge Müdürü Ateş, bunların ekonomik değerinin de yüksek olduğunu dile getirdi.

11 yıl önce