|

Kendin çal kendin oyna

71 yıllık teamül, Feyzioğlu'nun konuşmasında ısrar edilmesiyle sona erdi. Adli yıl açılışına Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı ve Genelkurmay Başkanı katılmayacak. Açılış, Barolar Birliği'ne kaldı

Osman Özgan
00:00 - 1/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 00:20 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Kendin çal kendin oyna
Kendin çal kendin oyna

Yargıtay'ın 71 yıllık teamülü devam ettirerek Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun adli yıl açılışında konuşmasına karar vermesi başka bir geleneği ortadan kaldırdı. Son yılların en sönük geçeceği törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanı sıra hiçbir hükümet üyesi katılmayacak. Son olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de açılışa katılmayacağını açıkladı. 10 Mayıs'taki Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümü töreninde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TBB Başkanı Feyzioğlu arasındaki tartışma nedeniyle, adli yıl açılış törenine kimlerin katılacağı merak ediliyordu.

BAŞ BAŞA ADLİ YILI AÇACAKLAR

Adli yıl açılış törenine ev sahipliği yapan Yargıtay, Erdoğan'ın 'Feyzioğlu' çıkışının ardından Başkanlık Kurulunu toplayarak durum değerlendirmesi yaptı. Barolar Birliği Başkanının adli yıl açılış törenlerinde konuşması şeklindeki teamülün devamına karar verdi. Yargıtay'ın bu kararı yeni bir krize neden oldu. Hukuk kürsüsünü siyasete alet eden Feyzioğlu'nun tavrına seyirci kalan Yargıtay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisini görmezden gelince siyasilerin de tepkisini aldı. Yargıtay'ın bu kararının ardından da 'Yürütme'siz gerçekleşecek açılış, Barolar Birliği'ne kaldı.

TBB Başkanı Feyzioğlu'nun Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümündeki konuşmasında yetkisini aşmasına Erdoğan, sert tepki göstermiş ve salonu terk etmişti.

Dünyada örneği yok

Avrupa Birliği ülkelerinin büyük çoğunluğunda adli tatil ve adli yıl açılış töreni düzenlenmiyor. Tören düzenlenen ülkelerde ise Barolar Birliği Başkanı konuşma yapmıyor. Fransa, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Hırvatistan, Polonya gibi ülkelerde adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören yok. Romanya, Avusturya, ve Almanya'da da yasal bir adli tatil uygulaması bulunmadığından Adli Yıl Açılış Töreni uygulaması bulunmuyor. Belçika hukuk sisteminde, adli tatil mevcut. Adli yıl açılış töreninde istinaf ve yüksek yargı hakimleri konuşma yapıyor. İngiltere'de adli tatil uygulaması ve baro başkanının konuşmasına ilişkin bir uygulama bulunmuyor. İsveç hukuk sisteminde adli tatil yok. Adli yıl başlangıcında, 'Tingspredikan' adı verilen bir tören düzenleniyor.

Erdoğan bugün KKTC'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ilk resmi yurtdışı ziyaretini dolayısıyla KKTC'de olacak. Kararı 'nezaketsizlik' olarak niteleyen Erdoğan, adli yıl açılış töreni katılmayacak. Erdoğan'dan sonra Adalet Bakanı Bozdağ ardından da Başbakan Davutoğlu törenlere katılmama kararı aldı. Davutoğlu 62. Hükümet'in ilk Bakanlar Kurulu Toplantısına başkanlık edecek. Davutoğlu da bu nedenle adli yıl açılış törenine katılamayacak. Hiçbir hükümet üyesi törenlere katılmayacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de, Balıkesir'de olacak ve açılış törenine gitmeyecek.


10 yıl önce