|

Kerkük düşmez

IŞİD militanlarının ablukaya almak istediği Kerkük direniyor. Türk Bordo Bereli askerlerce eğitilen peşmerge güçleri, 4 farklı merkezden saldırıya geçen teröristleri püskürttü. IŞİD'in Kerkük saldırısı için en özel birliklerini seçtiği öğrenildi

Yeni Şafak
04:00 - 28/11/2014 Cuma
Güncelleme: 23:09 - 27/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
ABD ve koalisyon güçlerine bağlı uçakların Irak ve Suriye sınırları içinde terör örgütü IŞİD’e yönelik başlattığı operasyonların ardından stratejik alanlara saldıran örgütün son hedefi dünya petrol rezervlerinin yüzde 7’sine sahip Kerkük oldu. 9 Haziran’dan bu yana Irak ordusunun terk ettiği kentte güvenliği Türk Bordo Bereli askerlerce eğitilen Irak Bölgesel Kürt Yönetimine bağlı peşmerge güçleri sağlamaya çalışıyor. Önceki gün Sünni Arapların yoğun olduğu Havice kasabasını ele geçiriren IŞİD, Kerkük'ü Mektep Halid, Tilverid, Meryembeg ve Molla Abdullah bölgelerinden kuşatmaya çalıştı. Bazı köyleri birkaç saat işgal eden teröristler, peşmerge savunmasını geçemeyince çok sayıda kayıp vererek Havice'ye geri çekildi. 

ÖZEL BİRLİK KURDULAR

Peşmerge kaynakları, IŞİD’in Kerkük’ü alabilmek için özel bir birlik oluşturduğu ve saldırıları bu birliklerce yapıldığı bilgisini verdi. Geri püskürtülen IŞİD militanlarının Havice kasabasında yeniden organize olduğunu söyleyen kaynaklar, “Oraya bir kara operasyonu yapılmadığı sürece Kerkük ve enerji hatları hep risk altında olacak” yorumunda bulunuyor.  

ANKARA İLE ANLIK PAYLAŞIM

Bu arada, peşmerge Kerkük'te güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkarırken, bölgedeki her gelişmeyi de Ankara ile anbean paylaşıyor. Önceki gün Başbakan Davutoğlu ile durum değerlendirmesi yapan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de dün Kerkük’e giderek alınan önlemleri yerinde inceledi. 

Barzani yaptığı açıklamada, peşmergeyi IŞİD karşısındaki başarısından başarıdan dolayı tebrik ederek, 'bu zaferle teröristlerin önünün kesildiğini' belirtti. Peşmergenin, "teröristleri" bütün cephelerde hezimete uğratmayı başardığını kaydeden Barzani, "Peşmerge, IŞİD teröristlerine öldürücü darbeler vurarak püskürtmüştür. O yüzden IŞİD, şu an can cekişiyor" dedi.

400 kişi geldiler

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, düzenlediği basın toplantısında Kerkük’teki son duruma ilişkin bilgiler verdi. Son iki gündür terör örgütü IŞİD’in 400 kişilik bir grupla Kerkük’e saldırdığını anlatan Bilgiç, “DAİŞ (IŞİD), Kerkük’ün güneyinde Peşmerge güçlerinin elindeki Mektep Halit, Tilil Vert ve Meli Abdullah köylerine saldırdı. Saldırının nihai merkezinin Kerkük şehir merkezini ele geçirmek olduğunu öğrendik. Kerkük çevresindeki DEAŞ birimleri 25-26 Kasım tarihlerinde vuruldu” dedi. Bilgiç, 2 bin Suriyeli muhalifin eğitilmesine yönelik çalışmaların da devam ettiğini söyleyerek, Türkiye’nin ‘eğitim’, ABD’nin ise ‘donat’ kısmı ile ilgili çalışacağını belirtti.


Püskürttük sızamazlar

Kerkük Emniyet Müdürü Genaral Turhan Abdurrahman:
“Şehrin güvenliği konusunda bir sorun kalmadı. 2 gün önce çok şiddetli saldırdılar. Çok şükür bu saldırıyı bertaraf ettik. 97 DAİŞ’li terörist öldürüldü. Bu, onları geriletti. Hatta daha önce kontrolünde tuttuğu bazı stratejik yerleri de geri aldık. Güvenlik önemlerini artırdık. Buraya sızma ihtimalleri artık yok.” 

KOMANDO GÖNDERİN

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi: “Halihazırda 400 bin Türkmen Irak toprakları içinde yani kendi ülkelerinde mülteci konumunda. Talebimiz, Ankara 200 özel donanımlı askeri Kerkük’teki Türkmen bölgelerine göndersin. Peşmerge, Türkmen gençleri ve Türk askeri DAİŞ’e karşı birlikte savaşalım.” 


ÖNCEDEN UYARMIŞTIK

Kerkük Vali Yardımcısı Rakkan Said:
“Kentin kontrolü peşmergelerin elinde, biz Araplar, olası riskler konusunda uyarılarımızı önceden iletmiştik.”

Kobani’nin samanı bile Türkiye’den 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Diyarbakır’da katıldığı toplantıda, Irak’ın üçte birini, Suriye’nin ise bazı bölgelerini kontrol eden IŞİD terör örgütünün, Halep’e ise Şam rejimiyle birlikte saldırdığını belirten Çavuşoğlu, kentin düşmesi halinde 3 milyona yakın insanın sınıra dayanabileceği uyarısı yaptı. Çavuşoğlu, "Suriye’de 10 milyondan fazla insanın yerinden edildi. Komşu ülkelerde yaşayan 3.5 milyon Suriyeliden 1 milyon 650 bini Türkiye’de. 3 hafta içerisinde 200 bin civarında Suriye’den Kürt kardeşimizi bu topraklara aldık. Herkes ‘Kobani Kobani, Kobani’ diyor ama Kobani’ye kim insani yardım yapmış? Sınırın öte tarafındaki hayvanların yemini bile biz sağlamışız. Hâlâ da yardım yapıyoruz ama bu zulüm ne kadar sürecek, Türkiye Birleşmiş Milletler mi?” diye konuştu.

#IŞİD
#ABD
#koalisyon
9 yıl önce