|

Kerkük petrolü Ceyhan’da

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/12/2014 Pazar
Güncelleme: 23:27 - 20/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

Irak’taki merkezi yönetim ve Kürt Bölgesel Yönetimi’nin IŞİD tehditiyle uzlaşması üzerine, Kerkük petrolü Ceyhan’a akmaya başladı. Örgütün tahrip ettiği Kerkük-Yumurtalık boru hattına alternatif boru hattı, Bölgesel Yönetim tarafından 3 ayda bitirilerek, günlük 150 bin varil petrolün akması sağlandı.


Dünya petrol rezervlerinin yüzde 7’sine tek başına sahip olan Kerkük’ün petrolü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) boru hattı üzerinden Ceyhan’a buradan da Dünya pazarlarına akmaya başladı. Terör örgütü IŞİD’in 49 noktasında hasar verdiği Kerkük-Yumurtalık boru hattının kullanılamaz hale gelmesi üzerine, Ankara’nın da onayını alan Erbil, Bağdat ile anlaşarak Kerkük’ten Erbil’e uzanan yeni bir boru hattını 3 ay gibi kısa sürede hayata geçirdi. Geçtiğimiz ay sonu itibariyle Kerkük’ten günlük 150 bin varil petrolün Ceyhan’a akışının başladığı öğrenilirken, Kerkük petrolünün ilk alıcısının da TÜPRAŞ olduğu bildirildi.


SEVKİYAT DURMA NOKTASINDAYDI 

IŞİD’in 9 Haziran’dan buyana Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u kontrol altına alması ile birlikte petrol sevkiyatı neredeyse durma noktasına gelen Irak merkezi yönetimi, IŞİD’in Enerji hatlarının en az beş yıl süre ile tehdit altına tutacağı öngörüsü ile hareket ederek petrolün Erbil üzerinden dünya pazarlarına akması için görüşme trafiği başlattığı, Ankara’nın da onayı ile 3 ay gibi kısa süre içinde petrolün dünya pazarlarına akması için boru hattının inşa edildiği belirtildi.


İLK MÜŞTERİSİ TÜPRAŞ

Geçtiğimiz ay sonu itibari ile günlük 150 bin varil petrol akışının başladığı öğrenilirken, aynı boru hattı üzerinden IKBY’nin de 180 bin varil petrol gönderdiği kaydedildi. Kerkük petrolünün ilk alıcısı da Türkiye oldu. İlk akışın sağlandığı tarihten bu yana 3 milyon varile yakın bir petrolün geldiği Yumurtalık hattından, TÜPRAŞ’ın 520 bin varillik ilk parti petrolü Irak’ın milli petrol şirketi SOMO’dan aldığı öğrenildi.

#tüpraş
#petrol
#ceyhan
#ışid
9 yıl önce