|

Kıbrıs 450 yıldır öz yurdumuz

KKTC'nin 25. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türklerin adada 450 yıldır kendi kendini yönettiğini belirterek, “Öz yurdumuz olan topraklara sahip çıkmak boynumuzun borcudur” dedi

Aslıhan A. Karataş
00:00 - 16/11/2008 Pazar
Güncelleme: 03:27 - 16/11/2008 Pazar
Yeni Şafak
Kıbrıs 450 yıldır  öz yurdumuz
Kıbrıs 450 yıldır öz yurdumuz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “16. yüzyıldan beridir öz yurdumuz olan bu topraklara sahip çıkmak boynumuzun borcudur” dedi.

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen geçit töreninde konuşan Talat, Kıbrıslı Türklerin adada Avrupa'nın ve dünyanın bir parçası olarak kendi kendisini yönetmesinin üzerinden geçen zamanın 450 yıla ulaştığını vurgulayarak, Rum tarafı ile yapılan görüşmelerde KKTC'nin zaten yüzyıllardan beridir sahip olduğu temel haklarını talep ettiğini söyledi. Talat, “16. yüzyıldan beridir öz yurdumuz olan, atalarımızın uyuduğu topraklara sahip çıkmak ve gelecek kuşaklarımız için bu vatanda güvenli bir gelecek hazırlamak boynumuzun borcudur” diye konuştu. Talat, Kıbrıslı Türklerin, kendi devletlerini kurdukları için cezalandırılmaya çalışıldığını ifade etti.

HAYIR'A RAĞMEN

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile, onun sırtında taşıdığı 'ohi' (hayır) cephesinin yüklerine karşın, bir çözüme zorlayacak beceriye, atılganlığa ve diplomatik güce sahip olduklarını söyleyen Talat, “İşte kendi gücümüzün bilincinde olduğumuz içindir ki, çözüm ve barış konusunda umutluyuz” ifadesini kullandı.

AMBARGO VİCDANI SIZLATIYOR

Törene katılan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının çözüm için sarf ettiği iyi niyetli çabalara rağmen hala ticaret, ulaşım, turizm ve spor dahil olmak üzere birçok alanda ambargoya maruz kalmasının vicdanları sızlattığını söyledi. Uluslararası toplumun Kıbrıs Türk halkının dünyayla bütünlemesinin önündeki engellerin kaldırılması için somut adımlar atmasını beklediklerini ifade eden Çiçek, “Bu onlar için sadece siyasi değil, aynı zamanda da ahlaki bir vecibedir” dedi.


DERiN SOHBET

KKTC'nin kuruluşunun 25. yıldönümünü nedeniyle dün Ankara Palas Oteli'nde bir resepsiyon verildi. Resepsiyona Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ başta olmak üzere komutanlar, bakan ve bürokratlar katıldı. Resepsiyonda, Ergenekon soruşturması kapsamında dinlendiği ortaya çıkan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt ile aynı davanın tutuksuz sanıklarından ATO Başkanı Sinan Aygün'ün uzun uzun sohbet etmeleri dikkat çekti. Gazetecilerin ilgisini farkeden Ferda Paksüt'ün rahatsız olduğu gözlendi. Resepsiyona katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, “Terörle mücadele ile ilgili çalışmamız var. Ama şimdi açıklamıyacağız” dedi.


Talat tebrikleri kabul etti

KKTC'nin kuruluş yıldönümü Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Cumhurbaşkanlığında tebrik kabulüyle başladı. Tebrik kabulüne, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Rauf Denktaş, TSK temsilcisi Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu katıldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün mesajı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen tarafından Talat'a takdim edildi. Gül, mesajında Kıbrıs'ta çözümün 'siyasi eşitliğe, Ada'da iki ayrı halkın ve iki ayrı demokrasinin varlığı ile iki kurucu devletin eşit statüyle oluşturacakları yeni bir ortaklığa dayanacağını' söyledi.


İngiliz boksörden KKTC'ye jest

Dünyanın en önemli boksörleri arasında gösterilen İngiliz David Haye, ağır sıkletteki ilk maçına şortundaki KKTC bayrağı ile çıktı. Yarı ağır sıklette bütün federasyonlara ait kemerleri topladıktan sonra, “Bu sıklet bana hafif geliyor” diyerek ağır sıklete geçen Haye, ilk maçına çıktı. Aslen Kıbrıslı menajeri Adam Booth'un tavsiyesiyle müsabakalarına KKTC'de hazırlanan Haye, birçok ülkenini televizyonunda canlı verilen maçlarında şortunda KKTC bayrağıyla ringe çıkıyor.


15 yıl önce