|

Kişisel verilere devlet kalkanı

Kişisel verilerin korunması için yeni bir adım daha atılıyor. Meclis’e sunulan tasarı ile vatandaşların kişisel verileri devlet koruması altına alınıyor: Veriler sınırsız bir şekilde toplanamayacak, erişime açılamayacak. Buna uymayanlara idari ceza uygulanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/12/2014 Pazar
Güncelleme: 22:33 - 27/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

2010 yılı anayasa değişikliği halkoylamasında anayasal güvence altına alınan kişisel verilerin korunması için hükümet önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca TBMM’ye sunulan kanun tasarısında vatandaşların kişisel verileri devlet koruması altına alınacak.  


KORUMA KURULU

Tasarı ile kişisel verilerin sınırsız biçimde ve gelişigüzel toplanması, yetkisiz kişilerin erişimine açılması, ifşası veya amaç dışı ya da kötüye kullanımı sonucu kişisel hakların ihlalinin önüne geçmek amaçlanıyor. Tasarıyla üyeleri, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak ve bağımsız görev yapacak Kişisel Verileri Koruma Kurulu kurulması öngörülüyor. Bu Kurul ilgililerin şikayetlerini karara bağlayacak, bu alanı düzenleyen ikincil mevzuatı hazırlayacak. Kanunun ortaya koyduğu ilkelere uymayanlar hakkında idari yaptırım uygulayabilecek. Kurulun, kişisel verilerin merkezi olarak toplanması ve depo edilmesi gibi bir işlevi bulunmuyor. Tasarı, istihbarî nitelikteki veri işlemelerini kapsam dışında bırakıyor. Tasarı verilerin sınırsız toplanması, yetkisiz kişilerin erişimine açılmasının önüne geçmesini amaçlıyor. 


IRK VE DİNİ BİLGİLER KAPSAM DIŞINDA

Kişisel verilerin korunması tasarı ile, kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı ve cinsel hayatıyla ilgili veriler özel nitelikli kişisel veriler kapsamına alınarak bunların işlenmesine yasak geliyor. Kamu sağlığının korunması gibi bazı hallerde ise kişinin rızası aranmayabilecek. 

Ancak bu durumda bile kanun  “Yeterli tedbirlerin alınması” şartını arayacak.
#kişisel
#veri
#gizlilik
#güvenlik
9 yıl önce