|

'Kocandır sever de döver de' dönemi bitti

Türkiye genelinde yürütülen 'Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' kapsamında Diyarbakır'da 'Koordinasyon ve Farkındalık Yaratma Çalıştayı' düzenlendi. Toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi Aksoy, "Önceki dönemlerde şiddete uğrayan kadına, 'Kocandır sever de döver de' denilirdi. Artık bugün bu yapılmıyor, müracaatı neyse alınıyor ve gereği yapılıyor" dedi.

Yeni Şafak
11:22 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 09:43 - 24/01/2015 Cumartesi
AA

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, "Önceki dönemlerde şiddete uğrayan ve karakola başvuran kadın, 'Kocandır sever de döver de' denilir, nasihat edilerek gönderilirdi. Artık bugün bu yapılmıyor, müracaatı neyse alınıyor ve gereği yapılıyor" dedi. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından ülke genelinde yürütülen "Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi" kapsamında bir otelde düzenlenen, "Koordinasyon ve Farkındalık Yaratma Çalıştayı"nda projenin tanıtıldığı video gösteriminin ardından konuşan konuşan Vali Aksoy, Diyarbakır'da bir milyon 607 bin nüfusun yüzde 49,6'sını kadınların oluşturduğunu söyledi. Türkiye'de Diyarbakır da dahil 14 ilde "Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)" bulunduğuna işaret eden Aksoy, merkezin 2 yıldır ilde faaliyetini sürdürdüğünü anlattı.


'ERKEKLER DE ŞİDDETE UĞRUYOR'

Şiddete uğrayanların sadece kadınlar olmadığını belirten Aksoy, şöyle devam etti:

"Bazı yerlerde erkekler de şiddete uğruyor. Eşinden veya başkaları tarafından şiddet görmesi nedeniyle ŞÖNİM'e müracaat eden erkekler bulunuyor ancak merkeze daha çok kadınlar başvuruyor. İlde bu merkeze geçen yıl başvuru yapan kadınlardan 493'üne mülki amirler tarafından koruma kararı verildi. 12'sine adli makamlar tarafından koruyucu tedbir, bin 187'sine de önleyici tedbir kararı uygulandı. 499 kadının barınma sorunu giderildi. Başvuru gerekçeleri cinsel istismar, ekonomik, fiziksel ve psikolojik şiddet."

'MÜRACAT ALINIYOR, GEREĞİ YAPILIYOR'

Kadınlara tıbbi, hukuki, meslek edindirme kursları gibi bir çok alanda destek sunulduğunu dile getiren Vali Aksoy, şöyle konuştu: "Önceki dönemlerde şiddete uğrayan ve karakola başvuran kadın, 'Kocandır sever de döver de' denilir, nasihat edilerek gönderilirdi. Artık bugün bu yapılmıyor, müracaatı neyse alınıyor ve gereği yapılıyor. Adli makamların verdiği kararlar ve uygulamalarla Türkiye'de kadına yönelik şiddet konusunda çok önemli bir değişimin yaşandığını görüyoruz. Temennimiz şiddetin hiç olmamasıdır. Şiddetin kadına yapılması ise kabul edilebilir değildir."


JANDARMA ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞIYOR

Jandarma Genel Komutanlığı Avrupa Birliği Şube Müdürü, Jandarma Kurmay Binbaşı Hasan Gider de jandarmanın aile içi şiddeti önlemek için önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Projenin, İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak yürütüldüğüne işaret eden Gider, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için Jandarma Genel Komutanlığı karargahında 8 bin personelin görev yaptığı "Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürlüğü" kurulduğunu ifade etti. Çalıştay daha sonra basına kapalı devam etti. 

#kadına şiddet
#vali hüseyin aksoy
#ŞÖNİM
9 yıl önce