|

Komisyon da darbeyi gördü

Paralel yapının 17-25 Aralık darbe girişiminin yolsuzluk halkasına Meclis Soruşturma Komisyonu nokta koydu. Komisyon, 4 eski bakanın Yüce Divan’a sevkedilmesine gerek görmedi. Karar, 9’a karşı 5 oyla alındı. Komisyon 9 Ocak’a kadar karara ilişkin raporunu hazırlayacak. Son kararı ise Meclis Genel Kurulu verecek

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/01/2015 Salı
Güncelleme: 00:05 - 6/01/2015 Salı
Yeni Şafak
Paralel yapının “yolsuzluk” kılıfı altında 17-25 Aralık’ta uygulamak istediği darbe girişimini 4 eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu da gördü. Komisyon, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gitmesine gerek görmedi.

Meclis Soruşturma Komisyonu dün yaklaşık 3,5 saatlik son toplantısında eski bakanlarla ilgili kararını verdi. Komisyon bakanlarla ilgili tüm iddiaları tek tek görüşürken, tüm üyeler söz aldı. Sonrasında yapılan oylamalarda AK Parti’nin 9 üyesinin tamamı red oyu kullandı. Muhalefet ise CHP ve MHP’nin 5 üyesi de Yüce Divan’a gitmesi yönünde görüş bildirdi. Komisyon 9’a karşı 5 oyla bakanların ‘Yüce Divan’a sevkedilmemesi’ yönünde karar verdi.

İKTİDAR VE MUHALEFET FİRE VERMEDİ

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun dün yaptığı son karar toplantısında iktidar ve muhalefetin fire vermemesi dikkati çekti. AK Parti’nin 9 üyesinin tamamı bakanların Yüce Divan’a gitmesine gerek görmezken, CHP ve MHP’nin 5 üyesi de ilgili bakanların Yüce Divan’a gitmesi yönünde görüş bildirdi. 

GÖZLER GENEL KURUL’DA

Meclis Soruşturma Komisyonu’nun eski bakanlar hakkında verdiği bu karar üzerine dikkatler en geç 29 Ocak’a kadar yapılacak komisyon raporunun görüşülmesine çevrildi. Rapor hakkında Genel Kurul görüşmelerinde ilgili bakanlara süresiz konuşma hakkı tanınıyor. Komisyon raporu oylanacak. Soruşturma Komisyonları ile ilgili siyasi partiler grup kararı alamazken, oylama gizli usulle yapılıyor. Komisyon raporunu karşı Meclis Genel Kurulunda yapılacaklar muhalefet için ancak önerge yoluyla hayata geçirilebilecek. Bunun için muhalefet komisyon raporunun aleyhine bir önerge verebilecek. İlgili bakanların haklarındaki iddiaların açıkça yazıldığı önerge Meclis Genel Kurulunda kabul edilirse eski bakanlarla ilgili komisyon raporu ret edilecek ve bakanların Yüce Divan’a gitmesi için yeniden oylama yapılacak. 

YOLSUZLUK KILIFI ALTINDA

30 Mart 2014 yerel seçimlerinden büyük bir hezimetle ayrılan paralel yapı ve onun lokomotifine vagon olan muhalefet, darbe girişimine uydurulan kılıf için kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi sürdürdü. AK Parti grubu Meclis’te 4 eski bakan hakkındaki iddiaları incelemek üzere bir soruşturma komisyonu kurulması için harekete geçti. Geçen yıl Mayıs ayında kurulan komisyona AK Parti’den 9, CHP’den 4 ve MHP ile HDP’den 1’er üye seçilmişti.  

Eski bakanlar hakkındaki iddiaları karara bağlayan Komisyon’un raporu 9 Ocak’a kadar TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Başkanlık bu raporu 10 gün içinde ilgili bakan ve milletvekillerine dağıtacak ve dağıtımdan itibaren 10 gün içinde de Meclis Genel Kurulunda görüşülerek karara bağlanacak. 

YARGIDAN TAKİPSİZLİK

Bakanlar hakkında ileri sürülen iddialara ilişkin yapılan soruşturmalarla ilgili olarak savcılıklarca takipsizlik kararı verilmişti. Yani gerek 17 gerekse de 25 Aralık operasyonları ve bu iddilarla ilgili takipsizlik kararı verilmesi Meclis Soruşturma Komisyonunun da 4 eski bakanın Yüce Divan’a gitmemesi yönündeki kararında da etkili olduğu belirtildi.

Gerekçeli kararı beklemek lazım

Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, toplantıda bütün arkadaşların istediği kadar konuşma imkanı tanıdıklarını belirterek, “Süre kısıtlaması olmadı. Hepsi görüşlerini açıkladı. Bir kişi dört bakanla ilgili 11 suçlama hakkında farklı görüşlerini açıkladı. Kanaatim şudur oyum şu şekilde diye kanaatlerini belirttiler” dedi.  Kendilerinin çok daha ağır soruşturmalar yaptıklarını hatırlatan Köylü, “Kesinlikle baskı altında değildik. İnsanları tatmin edebilmek için net olarak anlayabilmeleri için bizim gerekçelerinden bahsetmemiz lazım. Gerekçeyi yazacağız. Her şey ortaya çıkacak. Gerekçenin tamamını beklemek lazım” diye konuştu. Bir kaç gündür gazete okumadığını vurgulayan Köylü, “Muhalefet ve basın karşılıklı havan atışı yapıyor. Biz onlara gözümüzü kulağımızı kapadık. Herkes kendilerine göre yönlendirme peşinde. Etki altında kalmamak için gözümüzü kulağımızı kapadık” ifadesini kullandı.  Köylü, ayın 9’una adar raporlarını Meclis Başkanlığı’na sunacaklarını belirtti.

#Paralel yapı
#yolsuzluk
#4 eski bakan
#Meclis Soruşturma Komisyonu
9 yıl önce