|

Komşu''nun Pomak oyunu

Atina, Müslüman azınlığı ''parçalama'' taktiğine hız verdi. Azınlığı Pomak, Çingene ve Türk asıllı diye üç gruba ayıran Yunanistan''da Pomaklarla ilgili toplantı vardı. Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gerontopulos, ''Pomaklarda Yunan bilinci var'' dedi. Batı Trakya Dayanışma Derneği Başkanı Taner Mustafaoğlu, toplum mühendisliği yapıldığını söyledi.

Oktay Mehmet
00:00 - 19/10/2013 Cumartesi
Güncelleme: 20:55 - 18/10/2013 Cuma
Yeni Şafak
Komşu''nun  Pomak oyunu
Komşu''nun Pomak oyunu

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu, Türkiye''nin barışçıl çabalarına rağmen, Yunanistan''ın ülkesinde yaşayan Batı Trakya Türkleri''ni bölme çabasından vazgeçmediğini söyledi. ''Yunanistan''da sadece Müslüman Türk azınlığı değil, Pomak ve Çingene''' diye tabir edilen topluluğun da bulunduğunu ileri süren Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Akis Gerantopulos''un toplum mühendisliğine soyunduğunu belirten Mustafaoğlu, ''Yunanistan''ın bu tutumu Batı Trakya''da Müslüman Türk azınlığını bölmeye yönelik bir politikanın ürünüdür. Bazı işbirlikçilerle birlikte hareket eden Yunanistan''ın bu çirkin planı azınlığın çoğunluğu tarafından ret edilmiştir''' dedi. Taner Mustafaoğlu, Yunanistan''ın yürüttüğü asimilasyon çalışmasının aksine azınlığı bir birine yaklaştırdığını ileri sürerek, Yunanistan''ı köhnemiş siyaset yapmaktan vazgeçmeye çağırdı.

ÇİNGENELER CAMİ İSTEDİ

Yunanistan hükümetinin daha önce de Batı Trakya Türkleri''nin çoğunlukta olduğu çingene (Roman) vatandaşlara sağladığı imtiyazlarla onları kendilerine yaklaştırmaya çalıştığını belirten Mustafoğlu, ''Yunanistan çingene politikasında da başarılı olamadı. Bu kardeşlerimiz her zaman azınlıkla birlikte hareket etti. Hatta Yunan hükümetine kendileri için cami yapılmasını da istediler'' dedi. Pomak Enistütüsü Başkanı İbrahim Kenar en büyük Pomak nüfusunun Türkiye''de yaşamasına rağmen Pomakça''nın en fazla yok olmak üzere olduğu ülkenin de Türkiye olduğunu söyledi. Pomakların etnik olarak Slav ulusu içerisinde yer alan bir halk gurubu olduğunu vurgulayan Kenar, Pomakça''nın Bulgarca, Makadoca ve Sırpça''ya benzemesine rağmen

farklı bir dil olduğunu belirtti.

Pomakça kitap bastırdılar

Yunanistan''ın Batı Trakya''nın dağlık bölgelerinde yaşayan Pomakları kendilerine çekmek için Pomak dernekleri kurdurup, Pomakça kitaplar da bastırdığını hatırlatan Mustafaoğlu şunları söyledi. ''Bu işler baskı ve diretme ile yürümez. Herkes kendini ne hissediyorsa odur. Her fırsatta Batı Trakya''da Türk olmadığını iddia eden Yunanistan üç unsurdan birinin Türkler olduğunu açıklayarak kendisiyle çelişmektedir''

Türk azınlığı 3 farklı etnik gruba ayırdı

Ülkesinde yaşayan Müslüman azınlıklarla ilgili asimilasyon palitikasından vazgeçmeyen Yunanistan, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığını Pomaklar, Çingeneler ve Türk asıllılar olmak üzere 3 farlı etnik gruba ayırdı. Pire Mitropolitliği tarafından düzenlenen toplantıya katılan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Akis Gerontopulos, '''Batı Trakya''da yaşayan Pomak kökenli insanlarda Yunan bilinci var. Onlar Yunan vatandaşıdırlar. Sadece dinleri farklı'' dedi. Katılımcılardan İzmirliler Birliği Başkanı emekli General Evaggelos Çirkas, Dedeağaçlılar Derneği Başkanı emekli Amiral Paraskevopulos''da, Batı Trakya Türk Azınlığını oluşturan insanları ''Pomaklar'', ''Çingeneler'' ve ''Türk Asıllılar'' olarak üçe ayırdı. Toplantı öncesi Dr. Elena Horti''nin hazırladığı ''Pomaklar: Trakya Tarihinin İzlerinde'' isimli belgesel filmi gösterildi.

10 yıl önce
default-profile-img