|

Kömür ocağında facia: 18 işçi mahsur

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde kömür ocağında, su kaynağı patladı. İlk bilgilere göre 8 işçi kurtarıldı, mahsur kalan 18 işçi için çalışmalar devam ediyor. Vali Koca, madende göçük oluşmadığını, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal ettiğini bildirdi.

Aa
00:00 - 28/10/2014 Salı
Güncelleme: 13:41 - 28/10/2014 Salı
Yeni Şafak
Kömür ocağında facia: 18 işçi mahsur
Kömür ocağında facia: 18 işçi mahsur

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle 18 işçinin işçinin mahsur kaldığı bildirildi.

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili, "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 18 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 18 arkadaşımız yeraltında. 25 arkadaşımız dışarda diyebiliriz. Şu anda bildiğimiz bu. Hem AFAD hem de Taşkömürü İşletmeleri ekip sevk etti."" dedi.

İlçeye bağlı Güneyyurt beldesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait ocakta meydana gelen olayın ardından çok sayıda itfaiye, arama kurtarma ve sağlık ekibinin bölgeye sevk edildiği belirtildi.

Göçük altındaki işçilerin isimleri belirlendi

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesinde maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, göçük altındaki galeride biriken suyun tahliye çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli" dedi.

Vali Murat Koca, ocaktaki galeride ciddi su birikintisi olduğunu söyledi.

Koca, "Galerideki suyun tahliye çalışmaları sürüyor. Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli. AFAD ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ekipleri de yolda" diye konuştu.

Taner Yıldız'dan açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağında incelemelerde bulunmak üzere Konya'ya gitti.

Bölgede incelemelerde bulunan Yıldız, yaptığı açıklamada, "Su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Zaman aleyhimize işliyor" dedi.

AFAD Başkanı operasyonu yönetmek için bölgeye hareket etti

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa giderek arama ve kurtarma operasyonunu yönetecek.

Alınan bilgiye göre, AFAD maden kazasının ardından ilk ihbarla birlikte Konya ve Karaman'daki ekiplerini bölgeye sevk etti. AFAD ve AFAD'ın yönlendirdiği ekiplerle birlikte yaklaşık 70 kişi madende arama ve kurtarma çalışmalarına başladı.

AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın da arama ve kurtarma operasyonunu yönetmek için bölgeye hareket ettiği öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi "AHTAPOT"u bölgeye gönderiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa, su tahliye aracı "AHTAPOT"u gönderiyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Karaman'daki maden ocağında görev alacak AHTAPOT, 10 kilometre mesafeye saatte 540 bin litre su tahliye edebiliyor.

Maden ocağında meydana gelen su baskınındaki tahliye çalışmalarında 5 personel görev yapacak.

TTK'dan 20 kişilik kurtarma ekibi yola çıktı

Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) 20 kişilik ekip, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılma çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı.

TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkan Vekili ve ekip başı Ahmet Sarıalioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, talimat üzerine kuruma bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğünden ekip hazırladıklarını, 7 mühendis ve 13 madenci olarak bölgeye hareket ettiklerini söyledi.

Ağırlıklı olarak Soma'da görev yapan tecrübeli personelle Ermenek'e gittiklerini anlatan Sarıalioğlu, "Kurumdaki herkes bu konuda tecrübeli. Zonguldak Havalimanı'ndan bizi uçak alacak. Konya'ya inmemizin ardından da iki helikopterle olay yerine uçacağız" dedi.

Erdoğan tüm imkanların seferber edilmesini istedi

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Karaman Valisi Murat Koca ile telefonda görüşerek bilgi aldığı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istediği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra bölgedeki bakanlardan da bilgi aldı.

9 yıl önce