|

Kopya skandalı SBS’ye sıçradı

KPSS sorularını çalan çetenin aynı yıl Seviye Belirleme Sınavı’na da uzandığı ortaya çıktı. İncelenen 17 harddiskte SBS soruları tespit edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:13 - 24/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Paralel çetenin 2010 KPSS ile aynı yıl yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nda da (SBS) hırsızlık yaptığı ortaya çıktı. Ankara Başsavcılığı'nca KPSS soruşturması kapsamında TÜBİTAK'a gönderilen 17 adet diskin incelemesinde, bazı çalışanların 2010 KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı), 2010 YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı), 2010 LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı), 2010 ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı), 2010 YÖS Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ve 2010 TCS (Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı) sorularına sınav öncesi eriştiği tespit edilmişti.



20 GÜN ÖNCE BİLGİSAYARA GİRDİ


ÖSYM'de Araştırma Geliştirme Müdürü olarak görev yapan Haydar Altunay'ın bilgisayarından alınan imajı inceleyen bilirkişiler, 8. sınıf öğrencilerinin girdiği SBS sorularını buldu. SBS sorularının tamamını bilgisayarda olduğunu tespit eden bilirkişiler, soruların bilgisayara sınavın yapıldığı 5 Haziran 2010 tarihinden 20 gün önce girildiğini saptadı.


Ayrıca SBS sorularının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmasına rağmen ÖSYM çalışanının bilgisayarında bulunması kopya şüphelerini arttırdı. Bu durum bakanlığın yaptığı diğer sınavlarla ilgili kopya iddiasını da gündeme getirdi.



FLASH KULLANIMINA AÇIK


ÖSYM'deki bilgisayarların internet erişimine ve flash kullanımına kapalı olması gerekiyor. Altunay'ın kullandığı bilgisayarın internet ve flash bellek kullanımına açık olduğu belirlendi. Ankara Başsavcılığı, soruların sınavdan önce ele geçirildiği SBS ile ilgili soruşturma başlattı. Savcılık bilirkişi raporuna göre kopya iddialarını araştıracak.


#Seviye Belirleme Sınavı
#ösym
#kpss
9 yıl önce