|

Köylere cumbalı cami

Topkapı Sarayı’nda bulunan Zülüflü Baltacılar Mescidi’nin mimari tarzını çok beğenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mescidin köy camileri için örnek model olmasını istedi. Eski Türk evlerinde kullanılan tarzın en büyük özelliği, cumba.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 19:26 - 24/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Topkapı Sarayı Zülüflü Baltacılar Koğuşu’nda bulunan Zülüflü Baltacılar Mescidi’nin köy camileri için örnek model olarak uygulanmasını istedi. Geçtiğimiz günlerde Topkapı Sarayı’nda restorasyonu biten bölümleri ziyarete açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “eli böğründe” denilen mimari tarza sahip Zülüflü Baltacılar Mescidi’ni de inceledi. Erdoğan’a saray hakkında sunum yaparak bilgi veren Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Haluk Dursun, Erdoğan’ın, Zülüflü Baltacılar Mescidi’ni çok beğendiğini söyledi. 


KÜÇÜK CAMİ DE GÜZELDİR

Dursun, “Cumhurbaşkanımız mimari tarzı çok önemli olan bu mescidi örnek model olarak göstermek istedi. ‘Köy camilerine model olarak gösterip uygulatalım’ dedi. Benim ‘Küçük cami de güzeldir’ diye bir yazım var. Mimar Sinan’ın sadece abidevi eserler yaptığı zannedilir. Halbuki küçük güzelleri de vardır. Mimar Sinan yaşlandıkça küçük camiler yapmaya başlamıştır” diye konuştu. Topkapı Sarayı’nın en eski binalarından biri olan Zülüflü Baltacılar Koğuşu Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış, daha sonra 1587’de Sultan III. Murad’ın emriyle Mimar Davud Ağa tarafından hemen hemen şimdiki şekline getirilmiş. 


Tarzın adı Eli Böğründe

Zülüflü Baltacılar Mescidi’nin mimari tarzı eli böğründe olarak isimlendiriliyor. Eli böğründe, geleneksel Türk evlerinin mimarisinde cumbaların alttan payandalar ile desteklenmesine deniyor. Türk evlerinde zaman zaman oda yapılarını düzgünleştirmek, kare ya da dikdörtgene dönüştürmek için kullanılan cumbalar, zengin bir bakış açısı oluşturma, günün her saatinde gün ışığından faydalanma gibi amaçlarla da kullanılırdı. Eli böğründe çıkmalar ise en çok kullanılan ve hemen hemen her yörede rastlanılan bir cumba türü.


Kitabelere özel ilgi 

Topkapı Sarayı’ndaki sunum esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kitabelere özel ilgi gösterdiğini de ifade eden Prof. Haluk Dursun, bu konudaki ayrıntıları “Hep kitabe okumaya çalıştı ve okudu da. Cumhurbaşkanımızın kitabe okumaya meraklı olduğunu yeni gördüm. Gittiğimiz her yerde kitabe okudu. Kitabelerde hat da var, kompozisyon da var, tezhip de var. Okumak zordur”  sözleriyle anlattı.

#topkapı sarayı
#cumba
#köy camisi
#Zülüflü Baltacılar Mescidi
9 yıl önce