|

KPSS'deki Gülen dosyası "Paralel Yapı" savcısında

Fetullah Gülen hakkındaki dosya, KPSS soruşturmasından ayrılarak, "Devlette Paralel Yapı" iddialarına ilişkin ana soruşturmayı yürüten savcıya gönderildi.

Yeni Şafak
10:01 - 2/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 10:32 - 2/04/2015 Perşembe
AA

2010'daki KPSS'de usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturmada, 1 numaralı şüpheli olduğu belirtilen Fetullah Gülen hakkındaki dosya, "Devlette Paralel Yapı" iddialarına ilişkin soruşturmadosyasıyla birleştirildi.



KPSS'de usulsüzlük iddialarını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, Gülen dosyasını ayırma kararı verdi. Erkman, ayırdığı dosyayı, "Devlette Paralel Yapı" iddialarıyla ilgili ana soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun'a gönderdi.



Savcı Coşkun, gelen dosyayı, "Devlette Paralel Yapı" dosyasıyla birleştirdi.



Ayırma kararındaki değerlendirmeler


Kararda, 2010'daki genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri alanlarından oluşan KPSS sınavının üçüne de giren adaylar yönünden, sınav sorularının önceden elde edilerek aracılar ve adaylar vasıtasıyla sınava girenlere dağıtılmasıyla ilgili "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak", "resmi belgede sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık", "suç delillerini yok etme", "görevi kötüye kullanma" suçlarından yapılan soruşturmada, şüpheli sayısının net belli olmadığı kaydedildi.



Ayırma kararda, 23 Mart 2015'teki adli soruşturma ve yakalama kararları uyarınca 32 şüphelinin tutuklandığı, 30 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildiği hatırlatıldı.



YÖK Denetleme Kurulu, Jandarma Kriminal, Emniyet Bilişim Uzmanlığı, TÜBİTAK, MASAK raporları, ÖSYM, SGK, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınan yazılar, müşteki beyanları, bir kısım şüpheli ikrarı, bilirkişi raporları, HTS analizleri ile tüm delillere göre, YÖK raporunda 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adayın şüpheli konumunda olduğu ifade edilen kararda, "bin 435 şüphelinin doğrudan, kalanların ise büyük çoğunluğunun dolaylı olarak kamuoyunda bilinen bir yapıyla bağlantılı olduğunun tespit edildiği" aktarıldı.



Kararda, "Fezlekede 1. sırada gösterilen Fetullah Gülen ile ilgili değerlendirmeler ve delillere göre, tarafınızca yapılmakta olan 'ana örgüt' soruşturması kapsamında, iki dosya arasında fiili ve kişisel bağlandı olduğu değerlendirilmiştir" denildi.



#kpss
#kopya
#fethullah gülen
9 yıl önce