|

Kudüs’te barışa Osmanlı formülü

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Kudüs’te barış için Osmanlı formülünün yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, kriterlerin uygulanması durumunda barışın sağlanacağını ifade etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:21 - 28/11/2014 Cuma
Yeni Şafak
İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından, Kudüs’teki İslam Kültür ve Mimari Mirasın korunması konusunda Yıldız Sarayı’nda düzenlenen konferansın açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ortadoğu’nun özlediği barış ortamıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. “Ortadoğu’da yaşanan sorunlar İsrail hükümetinin gücünden değil, İslam ülkelerinin politik zafiyetinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullanan Kurtulmuş, Mescid-i Aksa’nın sadece Filistinlerin omuzuna bırakılmayacak kadar ağır bir mesele olduğunu söyledi. 

BARIŞ İÇİN 5 TEMEL

İsaril’in 6 Aralık’ta Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’ya yapılan saldırının kabul edilmez olduğunu belirten Kurtulmuş, Osmanlı’nın Kudüs’te kurduğu barış formülünün tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Kudüs kriterlerinin 5 temel üzerine oturduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, 5 kriteri tek tek sıraladı: “1. Herkes dilediğine dilediği şekilde inanacak. 2. İnançları doğrultusunda bir araya gelebilecek ve bu inançları başkalarına teklif edebilecek. 3. İstediği gibi dini eğitim alacak. 4. Herkes o toprakların içinde serbest dolaşacak. 5. Herkes dilediği gibi ticaret yapacak.”

KODLARI YENİDEN ÜRETMELİYİZ

“5 kuralı dünyanın neresine uygularsanız uygulayın ertesi gün orada barışı sağlarsınız” diyen kurtulmuş, Kudüs kriterleri üzerine bir kez daha düşünülmesi gerektiğini vurguladı. “Osmanlı barışının ortaya koyduğu düzenin kültürel kodlarını yeniden üretebilmemiz ve bütün dünyaya teklif etmemiz lazım” diyen Kurtulmuş, “Eğer bunları yapabilirsek Kudüs’te ve Ortadoğu’da barışı sağlarız” şeklinde konuştu. 

 
#IRCICA
#Kudüs
#Miras
9 yıl önce