|

Kumpas davalarına yeniden yargılama

Adalet Bakanı Bozdağ, FETÖ’den açığa alınan hakim ve savcıların verdiği kararlar sonucu hüküm giyenler için AYM’yi işaret etti. Bozdağ, “AYM hak ihlaliyle ilgili karar verirse yeniden yargılama yolu açılabilir” dedi. Bozdağ, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 32 bin kişinin tutuklandığını söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/09/2016 Thursday
Güncelleme: 23:10 - 28/09/2016 Wednesday
Yeni Şafak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.


15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmalarına ilişkin gözaltı ve tutuklu sayılarıyla ilgili bilgiler veren Bozdağ, şu ana kadar 70 bin kişi hakkında işlem yapıldığını bildirdi.



AYM'YE BAŞVURABİLİRLER


Bozdağ, “32 bin civarında tutuklama söz konusu. Daha süreç devam ediyor. Bu süreç içerisinde soruşturmalarda elde edilen deliller, bilgiler, bulgular çerçevesinde yeni tutuklananlar olabileceği gibi tutuklanmış olanlardan adli kontrolle serbest bırakılanlar veyahut doğrudan serbest bırakılanlar olabilir. Bu dinamik bir süreç olduğu için sayı azalıp artabilmekte” dedi.



Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi kumpas davalarına ilişkin bir soruya Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuru imkanı var. Zannediyorsam 2012'den beri bu yol açık. Vatandaşlarımız Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir. Bir kanunla FETÖ'den açığa alınan hakimlerin ve savcıların verdiği kararları yeniden yargılamaya açarsak o zaman bir sürü dava birikir. AYM'nin kendi hükümleri var ve bireysel başvuruyu yapanlar bu yolla hakkını arayabilir. AYM, hak ihlaliyle ilgili karar verirse yeniden yargılama yolu açılabilir” karşılığını verdi.



ÖKSÜZ MİT AJANI DEĞİL


FETÖ'nün 'hava kuvvetleri imamı' Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasına ve Öksüz'ün MİT ajanı olduğu yönündeki iddialara ilişkin de Bozdağ, “Adil Öksüz MİT ajanı falan değil, bu bir propaganda, bir akıl karıştırmadır. FETÖ terör örgütünün Türkiye kamuoyuna sunduğu bir propagandadır. Onu söyleyen kimse FETÖ tarafından kullanılan bir zavallı. Kılıçdaroğlu, bu bilgiyi getireni araştırması gerekir. Kılıçdaroğlu'na bilgi vereni FETÖ kullanıyordur. Bu adımlar Türkiye'nin bu yürüyen süreçte başarız olması için yapılan adımlardır. Adil Öksüz'ün serbest bırakılması herkes gibi benim de kafamda bir soru” diye konuştu.



Cezaevlerine hava savunma sistemi kuruldu




Cezaevlerinin korunmasına yönelik her türlü tedbirin alındığını açıklayan Bozdağ, “Şu anda infaz koruma memurları üzerinde bir akıl yürütme yapıyoruz. Şu ana kadar 1500 kadar infaz koruma memuru şüphe nedeniyle görevden el çektirildi. FETÖ'yle bağlantısı olabileceğini değerlendirdiğimiz kim varsa gerekli işlemler yapılıyor. Devlet bunlarla ilgili tedbirleri alıyor. Hatta uçakla ve helikopterle bile gelecek saldırılara karşı tedbirler alındı. Şu anda Sincan'da ve Silivri'de uçuşa izin verilmiyor. Buralara hava savunma sistemleri kurduk. Aynı şekilde oralarda görevli olan jandarmanın da aldığı görevler var. Her türlü tedbir detaylı bir şekilde düşünülüyor. Cezaevlerinin içinde de dışında da her türlü tedbir alınmaktadır, alınmaya devam edilecektir” diye konuştu.



ABD 1-2 günde cevap verecek


FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iade sürecine ilişkin de bilgi veren Bozdağ, “Biz daha önceki 4 suçtan iadesini ve acilen tutuklanmasını talep ettik. Aramızdaki iade sözleşmesinin 9. maddesine göre ABD, Fetullah Gülen'i tutuklamak zorunda. Tutukladıktan sonra bizden ek belge talep edebilir. İkinci olarak biz 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Ankara'nın verdiği tutuklama kararını da ilettik. Karar acil tutuklanmasını gerektiğini ve gerekçelerini somut bir şekilde ortaya koyuyor. ABD Başkan Yardımcısı'yla yaptığımız ikili görüşmede darbe girişimiyle ilgili kendilerine somut deliller gelmeye başladığını ifade etti. Onlar değerlendirmemizin sonucunu 1-2 gün içerisinde ileteceklerini ifade ettiler” dedi. Bu hafta ABD Adalet Bakanlığı'ndan bir randevu talebinin olacağını belirten Bozdağ, ABD Adalet Bakanlığı'nın randevu vermesi dahilinde görüşmede tutuklama talebini gündeme getireceğini söyledi.






#FETÖ
#AYM
#Askeri Casusluk
8 years ago