|

Kumpas üssü

Ergenekon, Balyoz ve benzeri operasyonların alt yapısının Dink cinayetinden tutuklanan Ali Fuat Yılmazer’in emniyette oluşturduğu C5 adlı gizli birimde hazırlandığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
04:00 - 30/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:59 - 29/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Paralel Devlet Yapılanması'nın emniyet uzantısına ilişkin soruşturmada tutuklu yargılanan eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in, Agos Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti kapsamında da tutuklanmasına ilişkin kararda, yeni detaylar yer aldı.



Kararda, Yılmazer'in “suç örgütü kurma ve tasarlayarak öldürmeye yardım etme” suçlarından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildiği belirtilerek, suç tarihinde İstihbarat Dairesi C Şube Müdürü olarak görev yapan Yılmazer'in görev alanının “azınlıklar ve dini oluşumlar” olduğu kaydedildi.



POLİSLERİ C-5'TEN UZAK TUTTULAR


Şüphelilerin, Dink cinayetinin işleneceği bilgisine sahip oldukları aktarılan kararda, görevleri gereği cinayeti işleyecek örgüte operasyon yapmayan veya Dink'e koruma sağlamayarak, suç örgütüne hizmet ve yardımda bulunan şüphelilerin eyleminin “örgüte yardım” olarak değerlendirildiği iddiasıyla yürütülen soruşturmada yeni delillerin elde edildiği vurgulandı. Kararda, Yılmazer tarafından “C5” isimli gizli birimin oluşturulduğu ve başlangıçta sadece komiser ve yardımcılarının yalıtılmış bir ortamda görev yaptıkları anlatılarak, bu odaya girmelerine izin verilmeyen polislerin sadece getir ve götür işlerinde kullanıldıkları kaydedildi.



ALTYAPIYI ORADA HAZIRLADILAR


Dink cinayeti, Rahip Santora cinayeti, Zirve Yayınevi cinayetleri, Ergenekon, Balyoz ve diğer önemli tüm olaylara bu büronun baktığı belirtilen kararda, “C5” bürosunun İçişleri Bakanlığı'nın oluru ile 23 Kasım 2012'de yasal mevzuata bağlı olarak çalışmaya başladığı aktarıldı. Kararda, "Burada, öncesinde kanun ve mevzuat dışı gizlice oluşturulan bir birim olarak yapılması planlanan Ergenekon, Balyoz ve benzeri operasyonların alt yapısının hazırlandığı tespit edilmiştir'' denildi. Kararda, Dink cinayeti öncesi tüm süreçlerde yapılan hazırlıklardan Yılmazer'in bilgi sahibi olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.



Suikastı engellemedi


Kararda Yılmazer'in, Yasin Hayal grubu tarafından geliştirilen Dink cinayeti ile ilgili, Trabzon İstihbarat Şubesi'nden sunulan F4 raporlarından, cinayeti işleyecek kişilerin bilinmesine rağmen Dink'in korunmasını sağlamadığı belirtildi. Kararda, "Yılmazer, emniyet içinde cemaat olarak tanımlanan bir yapılanmayı gerçekleştirerek sonradan kumpas oldukları anlaşılan Ergenekon, Balyoz gibi soruşturmaları başlatmayı amaç edinen suç örgütünün yöneticilerindendir. Bu anlamda, Dink'in mutlak suretle öldürüleceği, bunun için hazırlıklar yapıldığı ve (cinayetin) bilinmesi rağmen amaç suçun gerçekleşmesi için araç suç olan Dink cinayetinin gerçekleşmesi beklenmiştir.” denildi.



'ARIZA' NUMARASI


Erhan Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanlığına son verilmesine rağmen, bunun kendisine tebliğ edilmediği anlatılan kararda, ancak elde edilen yeni bilgilerin resmi kayıtlara geçirilmesinin engellendiği kaydedildi. Kararda, ayrıca Trabzon İstihbarat'ına ait sunucunun arızalandığı gerekçesiyle imha edildiği tespiti de yapıldı.


#Dink cinayeti
#Rahip Santora
#Zirve Yayınevi cinayetleri
#Ergenekon
#Balyoz
9 yıl önce