|

Kur'an Kursu durdurma kararına rağmen yıkıldı

Kasımpaşa'daki Piyale Kur'an Kursu için alınan yıkımı durdurma kararında, parsel numarasının yanlış yazıldığını gören ekipler, düzeltilmiş karar gelinceye kadar, binayı yerle bir etti.

Ergün Çolakoğlu
00:00 - 4/04/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:36 - 4/04/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Kur'an Kursu durdurma kararına rağmen yıkıldı
Kur'an Kursu durdurma kararına rağmen yıkıldı

Mimarsinan'ın eserleri arasında yer alan Kasımpaşa'daki Piyalepaşa Camii bahçesinde bulunan Büyük Piyale Kuran Kursu, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen yıkıldı. Piyale Kuran Kursu'na dün sabah saatlerinde gelen Beyoğlu Belediyesi yıkım ekibi, İstanbul 1. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü kararıyla yıkım çalışmalarını başlatmak istedi. Duruma tepki gösteren dernek görevlileri, kendilerine tebligat yapılmadığını belirterek, "Gecekondu bile mahkeme kararıyla yıkılır. Burası, 1966 yılında çıkan gecekondu kanunundan 6 yıl önce yapılan bir bina" diye tepki gösterdi. Bu sırada yaşanan gerginlik, polislerin araya girmesiyle yatıştırıldı. İş makinesinin yıkıma başlayıp ilk kepçeyi vurduğu sırada, dernek avukatı Mehdi Özcan ve Suat Kaya, İstanbul 5. İdare Mahkemesinden aldıkları yürütmeyi durdurma kararını yıkım ekiplerine ulaştırdı. Yıkım çalışmaları, bu karar üzerine durduruldu. Yaklaşık bir saatlik bekleyişin ardından, yıkım ekipleri, kararda yer alan parsel numarasının yanlış olduğunu fark ettiler. 4-5 olarak yazılan parsel numarasının 1 olması gerektiğini ifade eden yıkım ekipleri, zaman kaybetmeden yıkıma başladılar. Bu sırada avukatlar, kararı düzeltmek için Yenibosna'daki İstabul 5. İdare Mahkemesi'ne gittiler. Düzeltişmiş kararı yaklaşık bir saat sonra yeniden geldi ancak yıkım bu sırada büyük aşama kaydetti ve binadan geriye moloz yığını kaldı.


Başkan Topbaş: Yer gösterdik gitmediler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Piyalepaşa Cami'nin restorasyon çalışmaları çercevesinde caminin bahçesinde bulunan yapıların yıkıldığını belirterek “Yıkılması gereken binalardan biri de bu kurstu. Kendilerine bir başka yer önerilmesine rağmen burada kalmakta ısrar ettiler” dedi.




17 yıl önce