|

Kürt seçmen CHP'ye neden küs?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talebi üzerine Adıyamanlı olan Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy tarafından, 'Kürt seçmen CHP'ye neden Küs?' başlıklı 6 sayfalık bir rapor hazırlandı. Raporda en dikkat çeken saptama ise seçmenin özellikle CHP'yi 'Ankara partisi' olarak algılaması ve halkın içinde yeterince yer alınmadığına inanıyor olması.

Yeni Şafak
12:01 - 4/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:16 - 4/03/2015 Çarşamba
DHA

Bir ay önce CHP lideri Kılıçdaroğlu'na teslim edilen raporda, Doğu ve Güneydoğu'nun 12 Eylül öncesinde CHP'nin kalesi konumunda olduğu belirtildi.


1984 yılında PKK'nın silahlı eylemlere başlaması ise Kürt siyasetinde yeni bir dönemin kapısını araladığı, Kürt siyasetçilerin adresinin CHP geleneğinden gelen SHP olduğu belirtilen raporda "SHP, Milletvekili Genel Seçimlerinde Kürt siyasetçileri aday gösterince, Kürtlerden oy almayı sürdürdü. Ancak, SHP listelerinden seçilen Kürt milletvekillerinin Fransa'da düzenlenen 'Kürt Konferansı'na katılmaları Kürtleri ve solu yol ayırımına getirdi. İşte Kürt seçmenin CHP siyasetinden ilk kopuşu da burada başladı. SHP, 7 milletvekilinin partiden ihraç edilmesiyle bölgede kan kaybetmeye başladı. 1990'ların başında yeniden açılan CHP de, Kürtlerin ilgisini çekemedi" denildi.


DÜŞÜŞÜN NEDENLERİ

Raporda, Kürt seçmendeki algıya bakılınca CHP'ye oy verilmemesinin nedenleri çarpıcı tesbitler var. Türkiye'nin can alıcı ve en önemli sorununun Kürt meselesi olduğuna inan bölge seçmeni genel olarak CHP'nin bu süreçteki tutumunu doğru bulmuyor. CHP'nin dış politikasını doğru ve yeterli bulmayan Kürt seçmen CHP'nin Suriye meselesinde veya Maliki sorununda olduğu gibi Şiilere yönelik baskıları dile getirirken, diğer İslam coğrafyasında veya Avrupa'da Sünnilere ve diğer halklara yönelik baskılara yeterince değinilmemesini eksiklik olarak değerlendiriyor. 


Seçmen özllikle CHP'yi, 'Ankara partisi' olarak algılıyor, halkın içinde yeterince yer alınmadığına inanıyor. 


ADAY ÖNERİSİ İSTEDİ

Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy, raporu Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun talebi ile hazırladığını ve kendisine teslim ederken başlıkları okuduğunu söyledi. Tüy, "Benden seçim için önerebileceğim adayları sordu, ben de kendisine bazı isimler verdim" dedi.

 
#CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu
#Kürt seçmen CHP'ye neden Küs
#6 sayfalık bir rapor
#CHP lideri Kılıçdaroğlu
9 yıl önce