|

Kürtçe’den sonra Ermenice meal

Diyanet, Kürtçe Kur’an-ı Kerim mealinden sonra Ermenice Kur’an meali bastı. Doğu ve Batı olmak üzere iki lehçede hazırlanan Ermenice çevirilerde ‘Allah’, ‘namaz’, ‘oruç’ gibi İslami terminolojinin temel kavramları muhafaza edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:18 - 6/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Diyanet, Kürtçe Kur'an Meali'nden sonra Ermenice meali Kur'an-ı Kerim bastırdı. Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Yüksel Salman, Kur-an'ı Kerim'in İslam dininin temel kitabı olduğunu ifade ederek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın değişik dillere çevirisi konusunda çalışmalarının olduğu ve bu çalışmaların son on yılda hızlandığının söyledi. Bu çerçevede başta Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça olmak üzere 26 dilde eserler yayınladığını açıklayan Salman, toplumun tüm kesimlerine yönelik kuşatıcı çalışmalar yaptıklarını belirtti.



İKİ LEHÇEDE 4 BİN BASKI


İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Çince, Danca, Tatarca, Azerice başta olmak üzere 15 dilde Kuran-ı Kerim meali yayınlamak üzere çalışma başlattıklarını ifade eden Salman, “Bu kapsamda Ermenice Kur'an-ı Kerin meali çalışmasını tamamladık. Doğu ve Batı lehçesi olmak üzere iki lehçede 4 bin basım gerçekleştirildi” dedi.



4 YILLIK EMEK


Ermenice mealin 4 yılda tamamlandığını belirten Salman, Ermeni Dili ve Edebiyatı Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi'ndeki bazı öğretim üyelerinin de çalışmay bilimsel açıdan inceleyip değerlendirdiklerini söyledi.



Terminoloji muhafaza edildi


Edinilen bilgiye göre, mealde bazı İslami terminoloji ve kavramların muhafaza edildi. 'Allah', 'namaz', 'oruç' kavramı tercüme edilmeyerek Türkçe'de nasıl kullanılıyorsa aynı şekilde mealde yer buldu.


İlk etapta 4 bin adet mealin ücretsiz dağıtılmak üzere basıldığını kaydeden Salman, ilerleyen zamanda meali satın almanın mümkün olacağını ifade etti. Salman, Ermenice Kur'an-ı Kerim mealinin yurtiçi ve yurtdışında dernekler, vakıflar, kütüphaneler gibi merkezlere gönderileceğini belirtti.



Meal çalışmalarının devam edeceğini belirten Salman, “İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Çince, Tatarca, Danca, Azerice başta olmak üzere 15 dilde meal yayınına devam edilecek. Çalışmalar tamamlanmak üzere en kısa sürede kamuoyuna sunulacak” diye konuştu.


#Almanca
#Fransızca
#Rusça
#Çince
#Tatarca
#Danca
#Diyanet
#ermenice kuran
9 yıl önce