|

Kurusıkılara talep neden azaldı?

Cihan
00:00 - 12/12/2008 Cuma
Güncelleme: 10:52 - 12/12/2008 Cuma
Yeni Şafak
Kurusıkılara talep neden azaldı?
Kurusıkılara talep neden azaldı?

Yan taraflarında fosforik özellikler taşıyan kırmızı şerit ve namlu ağzının 4'te 3'ü kapalı olarak üretilen kurusıkı tabancaların, bu şekilde gerçek silah haline dönüştürülmesinin önüne geçildi.

3 Ocak 2008 ve 5729 Sayılı Kanun kapsamında yapılan değişiklikle kurusıkı tabancaların üretim ve satışında bazı değişikliklere gidilmişti. Isparta'da faaliyet gösteren Rastgele Avcılık ve MKE yetkili satıcısı Mustafa Kemal Çetinkaya, gerçek silaha dönüştürülemediği için kurusıkılara olan talebin azaldığını söyledi. Çetinkaya, yeni kanun kapsamında üretilen kurusıkıların gerçek silah haline dönüşmesinin imkansız hale geldiğini söyledi. Kurusıkıların namlusunun değiştirilerek, mermilerin ucuna bilye konularak kullanıldığı duyumlarını aldıklarını hatırlatan Çetinkaya, şu uyarıyı yaptı: "Bu silahlar gerçeğinin yerini tutmaz. Kurusıkılar sadece sese dayanıklıdır. Gerçek silah gibi kullanıldığında parçalanabilir ve kullanana ciddi zarar verebilir." Yeni kanunla birlikte 18 yaş ve sabıka kaydı isteme zorunluluğu getirildiğini ifade eden Çetinkaya, eskiye göre satışlarda düşüş yaşandığına dikkat çekti. Çetinkaya, "Kurusıkıları gerçek silah haline dönüştürerek imal eden, satanlar hakkında bir yıldan 3 yılı kadar hapis cezası uygulanıyor. Kurusıkıların da taşınması yasak. Ancak boş ve bir kutu içerinde taşınabilir. Buna uymayanlara 500 YTL para cezası uygulanarak silahlarına el konuyor." diye konuştu. Çetinkaya, kurusıkı alan şahısların kayıtlarını günü gününe emniyete bildirdiklerini kaydetti.


Öte yandan Isparta Emniyeti Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri, asayiş uygulamalarında sık sık rastladıkları kurusıkından bozma tabancalar üzerine, işyeri sahipleriyle görüşerek daha hassas olunmasını ve şüphelendikleri kişileri polise bildirmelerini istedi. Polis, en son Gökçay kavşağında yaptığı operasyonda M.Ö. isimli şahsı kurudan bozma tabanca ile birlikte ucunda bilye bulunan 6 adet fişekle ele geçirdi.



KANUN NEYİ KAPSIYOR?


Üretiminde yapılan değişiklikle gerçek silaha dönüşmesi ortadan kaldırılan kurusıkı tabancalara talebin azaldığı belirtildi. 50 ile 100 YTL arasında değişen rakamlara temin edilebilen kurusıkılar, namlusunda yapılan değişiklikle gerçek silaha dönüştürebiliyordu. Ancak 23 Ocak 2008 ve 5729 Sayılı Kanun kapsamında yapılan değişiklikle kurusıkı tabancaların üretimi ve satışında bazı değişikliklere gidildi. Silahların 18 yaş altındakilere satılması da yasaklanırken, sabıka kaydı zorunluluğu getirilmişti.


Ayrıca, mekanizması gerçek silaha dönüştürülemeyecek şekilde ve namlusu kapalı üretim yapılan kurusıkıların, gerçeğinden ayırt edilmesini sağlayacak işaret taşıyacak şekilde üretilmesi mecbur kılındı.



15 yıl önce