|

LYS maratonunda iki sınav daha geride kaldı

Üniversite adaylarının katıldığı LYS'nin LYS-1 olarak adlandırılan Matematik Sınavı ve LYS-5 olarak adlandırılan Yabancı Dil Sınavı yapıldı. Sınava giren binlerce öğrenci içerde sorular karşısında ter dökerken, çocuklarının iyi bir sonuçla çıkmasını bekleyen aileler de dua etti. Sınavda geometri sorularının adayları zorladığı öğrenildi.

İstihbarat Servisi
00:00 - 17/06/2013 Pazartesi
Güncelleme: 00:14 - 17/06/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
LYS maratonunda iki sınav daha geride kaldı
LYS maratonunda iki sınav daha geride kaldı

Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavının Matematik ayağı LYS-1 ve Yabancı Dil ayağı LYS-5 yapıldı. Sınava giren binlerce öğrenci içerde sorular karşısında ter dökerken, çocukların iyi bir sonuçla çıkmasını bekleyen aileler de dualarla destek oldu. Sınava giren adayların yakınlarının bazıları kampüs çevresindeki çay bahçelerinde ve üniversite etrafında dua ettiği, gazete okuduğu bazılarının da bilgisayar başında zaman geçirdiği görüldü.

646 BİN193 ADAY KATILDI

Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirilen LYS-1'e 646 bin 193 aday katıldı. Tek oturumda uygulanan sınav, 135 dakika sürdü. Sınavda Matematik ve Geometri testleri yer aldı. Matematik testinde 50 soru için 75 dakika, geometri testinde ise 30 soru için 60 dakika süre verildi. Matematik ve Geometri testleri ayrı soru kitapçıklarında yer alırken, adaylar tek soru kağıdı kullandı. Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle arandı. Adaylar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu.

GÖREVLİLER ÖNLEM ALDI

Salondaki görevliler adayların tek tek kimlik kontrollerini yaptı. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlattı. Daha sonra soru kitapçıkları, kalem, silgi dağıtıldı. Sınav sırasında adayların kısa bir süre için bile olsa salondan çıkmaları yasaktı. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmadı.

Hastalığı engel oldu

Diyarbakır'da yapılan LYS'de bir öğrenci baygınlık geçirdi. İsmi açıklanmayan bir kız öğrenci henüz belirlenemeyen bir nedenle rahatsızlandı. Baygınlık geçiren öğrenci, okula çağrılan 112 Acil Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından sınıftan çıkarılarak, ambulansa taşındı. Kendine gelen öğrenci, yeniden sınava girmek istedi, ancak görevliler almadı.

Tavandan düşen talihsizlik

Çanakkale'de Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sırasında, sınava girdiği sınıfın tavanından alçı parçası kafasına düşen öğrenci, yaralandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi B Blok'ta sınav başladıktan bir süre sonra bir sınıfın tavanından alçı parçası düştü. Alçı parçası sınıfta sınava giren Gaye Nizam'ın (18) kafasına isabet etti. Yaralanan Nizam, ambulansla Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Acil serviste tedavisi süren Nizam'ın sağlık durumunun iyi olduğu, fakat sınavı kaçırdığı için sürekli ağladığı öğrenildi. Öte yandan, tavanındaki diğer parçaların düşme ihtimaline karşı bazı öğrenciler diğer sınıflara yerleştirildi.

Sınav mesaisi

Nüfus cüzdanını kaybeden LYS Matematik Sınavı'na (LYS-1) girecek öğrenciler için sabahın erken saatlerinde bazı nüfus müdürlükleri açıldı. Kayseri'de Melikgazi ve Kocasinan ilçe nüfus müdürlüklerine aileleriyle birlikte gelen öğrenciler yeni nüfus cüzdanlarını aldıktan sonra sınava girdi. Melikgazi İlçe Nüfus Müdürlüğüne babasıyla birlikte gelen Emre Yıldız akşam yatmadan önce sınav için hazırlıklarını tamamladığını ancak sabah kalktığında kimliğini evde kaybettiğini söyledi. Uzun süre aramalarına rağmen nüfus cüzdanını bulamadığını belirten Yıldız, sınava girememe korkusu yaşadığını ifade etti.

Gezi eylemcileri mağdur etti

Taksim Meydanı, polisin gerçekleştirdiği müdahaleler sonrası yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Metro ve otobüs seferlerinin de yapılamadığı Taksim'de üniversite sınavına girecek gençler zor anlar yaşadı. Taksim Meydanı'nda göstericileri dağıtan polis, kontrolü tam anlamıyla sağladı. Müdahaleler sonrası Taksim Meydanı yaya ve araç trafiğine de kapatıldı. Hiç kimsenin alınmadığı Taksim'de metro ve otobüs seferleri de durduruldu. Taksim'e ulaşım mümkün olmayınca, çevredeki okullarda sınava girecek öğrenciler de zor anlar yaşadı. Gümüşsuyu'nda sınava giren öğrenciler, velileri ile birlikte yürüyerek sınav yerlerine gitmeye çalıştı. Duruma tepki gösteren bir veli, 'Metro ile gelmeye çalıştık. Gayrettepe'de indik. Ancak oradan da taksi bulamadık. Çocukların sınav olduğu bir günde metronun kapalı olmasını kesinlikle yanlış buluyorum, doğru bulmuyorum' diye konuştu.

Geometri zordu

Bu seneki geometri sınav soruları uzmanlara göre geçen seneye göre biraz zorlayıcıydı. Uzmanlar soruların uğraştırıcı, uzun çözüm gerektiren, yoruma ve dikkatli çözüme dayalı sorulardan oluştuğunu sorularda birden fazla konuya ait bilgilerin kullanılması gerektiğinden öğrenciler birçok soruda zorlandığını söylediler.

Hatalı soru var iddiası
Konya'da bir dershane, LYS-1 Matematik Sınavı'nda 12. ve 18. soruların hatalı olduğunu öne sürdü. Dershane yetkilileri itiraz edeceklerini söyledi.

Konya'da bir dershaneden yapılan açıklamada, Lisans Yerleştirme Sınavları'ndan (LYS) Matematik Sınavı'nda (LYS-1) 12. ve 18. soruların hatalı olduğu öne sürüldü. Dershanenin Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, yaptığı açıklamada, sınavın ardından gerekli değerlendirmeleri yaptıklarını belirtti. Soru kitapçığındaki 2 sorunun hatalı olduğunu ve doğru cevap şıkkının cevap anahtarında olmadığını savunan Atalay, ÖSYM'ye gerekli itirazları yapacaklarını söyledi. 12. soruda cevap şıkkının yalnız 1 olarak verildiği, ancak verilen birinci öncüldeki 'birim elemanı 1'dir' ifadesinin yanlış olduğu, 18. soruda ise işlem yapıldığı zaman doğru cevabın şıklarda bulunmadığı iddia edildi.


11 yıl önce