|

Maden ağalarından tuvalet işkencesi

Facianın yaşandığı Ermenek'te hayatta kalan madenciler açıklamaları işveren tarafından nasıl bir işkenceye maruz kaldıklarını da gözler önüne serdi. Soma'da da gündeme gelen maden ağalarının, madencileri tuvalete bile göndermediği ortaya çıktı. 6 saatlik mesaide evden getirdikleri yemeklerini yer altında yiyen madencilerin tuvalet ihtiyaçlarını ise pet şişeye yaptıkları ortaya çıktı.

Yenisafak.com.tr / GÜNDEM
00:00 - 30/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 09:22 - 30/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Maden ağalarından tuvalet işkencesi
Maden ağalarından tuvalet işkencesi

Maden işçilerinin çok zor koşullardaki çalışma hayatlarınının işverenlerinin torba yasa çıktıktan sonraki uygulamaları ile kabusa döndüğü ortaya çıktı. Ermenek'teki facianın yaşandığı maden işletmesinin de yasayı istismar ettiği, bir süre kapalı kalan madeni açan şirketin işçilerin yemek ve servis uygulamasını kaldırdığı ortaya çıktı. İşçiler, daha önce olduğu gibi yemeklerini dışarıda yemiş olsalardı bu facia yaşanmayacaktı. Maden çalışanları, tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için dahi yukarı çıkmalarına izin verilmediğini söyledi.

"İhtiyaçlar pet şişeye..."

Hürriyet'te konuşan bir madenci "Maden ağaları tuvalet izni bile vermiyordu. Arkadaşlarımız pet şişelere ihtiyaçlarını gideriyor, vardiya bitiminde dışarı çıkarıyordu" dedi.

Gizli taşeron vardiya ağası

Ermenek'teki maden ağalarını Türkiye, Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciada "dayıbaşı" olarak tanımıştı. Madenlerdeki "dayıbaşı" ya da "vardiya ağaları" taşeron vazifesi görüyor. Tüm işçiler yasal olarak ana işverene bağlı görünse de uygulamada patronu "dayıbaşı" ya da "vardiya ağası" oluyor. Dayıbaşı üretim arttıkça prim alıyor.


9 yıl önce