|

Madımak Oteli müze olacak

Başbakan Davutoğlu’nun bugün Tunceli’ye yapacağı tarihi ziyarette Alevi açılımı için öncelikli konular arasında gösterilen Madımak Oteli’nin müze olması konusunda açıklama yapması bekleniyor.

Yeni Şafak
10:47 - 23/11/2014 Pazar
Güncelleme: 08:50 - 23/11/2014 Pazar
Diğer

Davutoğlu’nun, Alevi inancına göre kutsal olan türbe ve benzeri mekanların restorasyonu için de önemli açıklamalar yapacağı öğrenildi. Davutoğlu’nun Tunceli ziyareti, hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı Alevi Açılımı için ayrı bir öneme sahip.  

 

Başbakan Davutoğlu’nun, 2 Temmuz 1993’te 37 kişinin katledildiği Madımak Oteli’nin müze statüsüne alınması konusunda önemli açıklamalar yapması bekleniyor. Alevi çalıştayları sırasında sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleri Madımak Oteli’nin müze olmasının önemine işaret etmişti.  Davutoğlu’nun ayrıca Alevi inancında önemli yeri bulunan türbe, dergah gibi kutsal mekanların restorasyonu için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi vermesi bekleniyor.

 

Dersim katliamı için özür dilemesi de beklenen Davutoğlu’nun, cemevlerinin statüsü önünde önemli engellerden olan, devrim kanunları arasında yer alan Tekke ve Zaviyeler Kanunu’un değişmesi gerektiği için, acil sorunlarının giderilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesi bekleniyor. Bunun için cemevlerinin kamuya yararlı kurum statüsüne alınarak, arsa tahsisi, su ve elektrik gibi sorunlarının giderilmesine dair açıklamalar yapması da muhtemel görülüyor. Öte yandan Tunceli’nin “Dersim” olan eski isminin değiştirilmesi için talep olması halinde gereğinin yapılacağı konusunun da ziyaret sırasında gündeme gelmesi bekleniyor. 

 
STAR
#başbakan
#ahmet davutoğlu
#madımak
#sivas
#tunceli
#alevi
#dersim
9 yıl önce